Go Back
Vytlačiť

Jelenie stehno na štýl sviečkovej s karlovarským knedlíkom.

Divina na tento spôsob je ako sen. recept nie je jednoduchý, ale je podrobne popísaný, takže ho zvládne každý.

Ingrediencie

  • 1-2 kg jelenieho stehna alebo srnčieho
  • trošku slaninky nemusíbyť
  • 2-3 PL masti kačacia, husacia, bravčová, alebo slnečnicový olej
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4-6 mrkva
  • 2-3 petržlen
  • zeler polovičnú dávku z množstva petržlenu
  • 16 g soľ zarovnaná až mierne kopcovitá PL
  • 50 g cukor
  • 1/2 šťavy z citróna
  • 3 ks bobkový list
  • 3 PL horčice
  • 5 ks Nové korenie celé
  • 0,5 l vývar
  • 1 liter vody
  • 250 ml sladká smotana + 2 PL hladká múka
  • 1 PL brusnicový kompót
  • 25-30 g masla
  • Karlovarský knedlík:
  • 6 rožkov
  • 2 vajíčka
  • 250 ml smotany na šľahanie + väčšia štipka soli
  • petržlenová vňať medvedí cesnak

Inštrukcie

  1. Mäso na masti zo všetkých strán opražíme (v jednom kuse).
  2. Mäso sa nám pri pražení najprv chytí hrnca (prilepí sa) a po pol minútke sa pustí a môžeme pražiť ďalšiu časť.
  3. Keď ho opražíme kolom dokola, dáme ho na chvíľku bokom.
  4. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a na malé kocky (tak 1 cm) pokrájanú koreňovú zeleninu, nové korenie a bobkový list. 2-3 minúty popražíme a zalejeme pol litrom vývaru (kľudne z bujónu).
  5. Pridáme studenú vodu.
  6. Pridáme polovicu soli a privedieme do varu. Keď nám toto celé zovrie, vrátime mäso (malo by byť ponorené celé), znova privedieme do varu a na pomalom ohni varíme zakryté 2,5 hodiny.
  7. Ak máte tlakový hrniec, stačí polovička času.
  8. Po 2,5 hodinách vyberieme mäso, dáme na tanier a zakryjeme alobalom. Z hrnca vyberieme ešte bobkový list a nové korenie a to, čo nám tam ostalo dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú soľ, cukor, šťavu z polky citróna, horčicu, Brusnicový kompót. a celé to zahustíme smotanou, v ktorej sme dôkladne rozmiešali hladkú múku. Na úplný koniec dáme 25-30 gramov masla, ktoré pridá trošku zamatu celej tejto omáčke.
  9. Uvarené a odpočinuté mäsko nakrájame na zhruba 3-4 milimetrové plátky a vrátime do omáčky, aby sa marinovalo a nasalo tú fantastickú omáčku, ktorú sme vytvorili.
  10. KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
  11. Rožky nakrájame na malé kocky (tak 1cm). Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky pridáme ku smotane a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  12. Nakrájané rožky zalejeme smotanou, v ktorej už je pridaná soľ. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať (alebo medvedí cesnak), primiešame sneh z bielkov a takúto zmes formujeme do tvaru valčekov pomocou potravinovej fólie.
  13. Dobre utesníme (zabalíme 2x) a valíme vo vriacej vode 20 minút. Po 20 minútach vyberieme z vody a necháme trošku vychladnúť. Konce zarovnáme ostrým nožom a stred prekrojíme šikmo (ako na obrázku).

Poznámky k receptu

Dobrú chuť !