-
Mäso na masti zo všetkých strán opražíme (v jednom kuse).
-
Mäso sa nám pri pražení najprv chytí hrnca (prilepí sa) a po pol minútke sa pustí a môžeme pražiť ďalšiu časť.
-
Keď ho opražíme kolom dokola, dáme ho na chvíľku bokom.
-
Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a na malé kocky (tak 1 cm) pokrájanú koreňovú zeleninu, nové korenie a bobkový list. 2-3 minúty popražíme a zalejeme pol litrom vývaru (kľudne z bujónu).
-
Pridáme studenú vodu.
-
Pridáme polovicu soli a privedieme do varu. Keď nám toto celé zovrie, vrátime mäso (malo by byť ponorené celé), znova privedieme do varu a na pomalom ohni varíme zakryté 2,5 hodiny.
-
Ak máte tlakový hrniec, stačí polovička času.
-
Po 2,5 hodinách vyberieme mäso, dáme na tanier a zakryjeme alobalom. Z hrnca vyberieme ešte bobkový list a nové korenie a to, čo nám tam ostalo dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú soľ, cukor, šťavu z polky citróna, horčicu, Brusnicový kompót. a celé to zahustíme smotanou, v ktorej sme dôkladne rozmiešali hladkú múku. Na úplný koniec dáme 25-30 gramov masla, ktoré pridá trošku zamatu celej tejto omáčke.
-
Uvarené a odpočinuté mäsko nakrájame na zhruba 3-4 milimetrové plátky a vrátime do omáčky, aby sa marinovalo a nasalo tú fantastickú omáčku, ktorú sme vytvorili.
-
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
-
Rožky nakrájame na malé kocky (tak 1cm). Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky pridáme ku smotane a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
-
Nakrájané rožky zalejeme smotanou, v ktorej už je pridaná soľ. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať (alebo medvedí cesnak), primiešame sneh z bielkov a takúto zmes formujeme do tvaru valčekov pomocou potravinovej fólie.
-
Dobre utesníme (zabalíme 2x) a valíme vo vriacej vode 20 minút. Po 20 minútach vyberieme z vody a necháme trošku vychladnúť. Konce zarovnáme ostrým nožom a stred prekrojíme šikmo (ako na obrázku).