Go Back
Vytlačiť

Bravčový perkelt na smotane (pomaly dusený)

Klasika, ktorá hádam nikdy neomrzí. Jednoduché jedlo, jednoduchý recept, no napriek tomu nie je nudný.

Ingrediencie

  • 70 g masla
  • 2 väčšie cibule nakrájané najemno
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 kg chudého bravčového mäsa
  • 13 g soli
  • 3 bobkové listy
  • 3 ks nové korenie celé
  • 6 ks čierne korenie celé
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 kopcovité PL hladkej múky

Inštrukcie

  1. Na masle osmahneme cibuľu - tak, aby začala chytať hnedú farbu.
  2. Stiahneme z plameňa, pridáme červenú papriku a po zamiešaní okamžite pridáme nakrájané mäso.
  3. Zalejeme takým množstvom VRIACEJ vody, aby bolo mäso ponorené tak 2 cm (budeme dlho variť, voda sa odparí).
  4. Pridáme bobkový list, korenie (jedno aj druhé) a poodkryté pomaly dusíme aj 3 hodiny.
  5. Voda musí vrieť naozaj pomaličky - žiadna divočina. Po 3 hodinách je mäsko vo vode len "po krk" a samé sa rozpadá (takže nemiešať divoko). Pridáme zátrepku zo smotany, rovnakého množstva vody a 2 PL múky.
  6. Zátrepka musí byť dôkladne a dohladka vymiešaná a potom ju jemne zamiešame do perkeltu.

Poznámky k receptu

Podávame s haluškami, ryžou, knedlou, alebo cestovinami (PENNE, alebo kolienka). Kto chce, môže si dať aj uhorku zaváranú, ale nie je nutná, máme tam smotanu.