-
Kúpime pekné kukuricou kŕmené francúzske kura, mala som kukuricou kŕmené kura z údolia Auge o váhe 2 300 gramov, kukuricou kŕmené francúzske kura sa dá kúpiť u nás v Metre alebo v Makre v Čechách, môže byť aj kvalitné kukuričné domáce kura zo sedliackeho dvora, ak máte tú možnosť. Kura kuchynsky upravíme, dočistíme od chĺpkov, zbytkov peria, vyrežeme mazovú žľazu na trtole /Biskupe/, odrežeme krk, odstránime pažerák a hrtan, odsekneme hrabáky, upravíme krídla odseknutím špičiek, umyjeme a osušíme.
-
Takto upravené kura poriadne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením zvonku i zvnútra a necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné.
-
Umyjeme citróny, polovicu pokrájame na dieliky a odstránime semienka, odkrojíme konce, z polovice citrónov vytlačíme šťavu, očistíme cibuľu a cesnak, cibuľu pokrájame na mesiačiky, cesnak ponecháme vcelku, umyjeme vetvičky čerstvého rozmarínu a čerstvého tymiánu, osušíme.
-
Do brušnej dutiny vložíme cesnak, tymián a rozmarín, vložíme dieliky citróna, vlejeme polovicu citrónovej šťavy, zviažeme potravinovým povrázkom nohy stehien k sebe, takto upravené kura položíme do hrnca na lôžko z cibule.
-
Krídla zasunieme pod kura, kura prelejeme olivovým olejom a zvyšnou citrónovou šťavou.
-
Hrniec s pripraveným kuraťom vložíme piecť do rúry vyhriatej na 204 stupňov, pečieme celkom 1 hodinu a 15 minút, keby počas pečenia rýchlo hnedlo, prikryjeme kura fóliou.
-
Kým sa kura pečie, očistíme menšie zemiaky, ktoré ponecháme vcelku a umyjeme listový šalát. Asi 20 minút pred dopečením kuraťa, pridáme očistené zemiaky a dopečieme.
-
Upečené kura vyberieme z rúry, kura prikryjeme alobalom, necháme 30 minút odpočívať, zlejeme vypečenú šťavu a spolu so zeleninou prepasírujeme ručne cez husté sitko do hrnčeka, ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením, prešľaháme ručným šľahačom, touto šťavou podlievame potom jednotlivé porcie upečeného kurčaťa.
-
Hotové horúce kura servírujeme na servírovacej mise vcelku na listoch šalátu spolu s upečenými zemiakmi s dielikmi citróna, porcujeme priamo na servírovacej mise. každému naložíme na tanier porciu, ktorá mu chutí a šťavu podávame zvlášť v omáčniku.