-
ZAJO:
-
Na masle opražíme nakrájanú cibuľu, hneď na začiatku pridáme nové korenie, čierne korenie a bobkový list.
-
Tí, čo poznáte moje recepty (a recepty od babky), viete, že ju pražíme, kým nechytá farbu (žltohnedá). Na 10 sekúnd odstavíme a pridáme červenú mletú papriku (áno, to je prášok).
-
Rýchlo zamiešame a okamžite pridávame nakrájané mäsko.
-
Teraz vrátime na zdroj tepla a mäsko za stáleho miešania trošku opražíme.
-
Nesmieme to prehnať, lebo nám môže zhorknúť paprika. Takže len čo sa nám trošku zatiahne mäsko, podlejeme takým množstvom vriacej vody, aby sme len sotva zakryli mäso.
-
Teraz pridáme soľ, privedieme do varu a na slabulinkom plameni prikryté pomaličky dusíme aj 2 hodiny (toto je bez roboty). Teraz je čas spraviť si knedlíky.
-
Po dvoch hodinách môžeme vybrať bobkový list, čierne bodky (korenie) a ku smotane pridáme 1,5 dl studenej vody, 2 PL (mierne kopcom) hladkej múky, dôkladne vymiešame a pridáme k zajkovi do hrnca.
-
Zamiešame, necháme prejsť varom a ak máme málo slané, teraz ešte môžeme dosoliť. Pred podávaním necháme odstavené aspoň 20 minút, nech sa spoja a ustália chute.
-
KNEDLÍK:
-
Rožky nakrájame na malé kocky (max 1 cm veľké), pridáme nasekanú vňaťku, cibuľku a ríbezle. Jemne premiešame. Pofrckáme na túto zmes 1 dl mlieka - tak, aby sa všade ušlo.
-
Vajíčka dôkladne vymiešame so smotanou a soľou a primiešame k rožkom.
-
Teraz vytvarujeme na potravinovej fólii valček a v potravinovej fólii (dôkladne zabalené) dusíme ponorené vo vriacej vode po dobu cca 20 minút. Po 20 minútach vyberieme z vody, rozbalíme a necháme 20 minút obschnúť a vychladnúť. Krájame vždy vychladnuté.