Go Back
Vytlačiť

Kuracie stehná dusené na Chardonnay, bobkovom liste a bylinkách

Talianska kuchyňa je založená na jednoduchosti a dôslednom využití všetkých surovín. Tento recept je v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho uviedla Mara Martin z Da Fiore v Benátkach

Ingrediencie

  • 4 kuracie stehná s kožou a kosťou
  • 1 stredne veľká cibula
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 zväzok na drobno posekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 bobkové listy
  • 0,5 lyžičky sušeného tymiánu
  • 0,5 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 250 ml suchého bieleho vína Chardonnay
  • 4 lyžice studenej vody
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja

Inštrukcie

  1. Kuracie stehná očistíme, umyjeme a osušíme.
  2. Cibuľu očistíme a pokrájame na jemno, petržlenovú vňať posekáme na drobno, cesnak očistíme a prelisujeme. V rozohriatom olivovom oleji na strednom plameni opečieme do zlatej farby kuracie stehná z oboch strán - asi 7 minút, vyberieme zatiaľ na tanier.
  3. Vo výpeku orestujeme cibuľu do sklovita - asi 5 minút, pridáme petržlenovú vňať, nastrúhanú citronovú kôru, prelisovaný cesnak, krátko orestujeme asi 2 až 3 minúty, pridáme opečené kuracie stehná, prihodíme bobkové listy,pridáme tymiána rozmarín, vrátime opečená kuracie stehná, ktoré až teraz osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a chvíľku restujeme spolu za stáleho miešania.
  4. Zalejeme vínom Chardonnay, zvýšime plameň, necháme víno prebublávať, pričom usilovne zoškrabávame chutný výpek, ked sa alkohol odparí, prilejeme asi 4 lyžice vody, privedieme do varu, prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni dusíme asi 45 minút., kým nezačne mäsko ľahko oddeľovať od kosti, vyberieme bobkové listy.
  5. Na taniere položíme horúce udusené kuracie stehná, podlejeme chutnou vínovo - bylinkovou šťavičkou, servírujeme s ryžou Basmati a pohárom dobre vychladeného vína Chardonnay.

Poznámky k receptu

Recept som nepatrne upravila, v pôvodnom recepte sa používa celé a rozporcované kura, jedlo sa servíruje so zemiakmi pokrájanými na malé kúsky. Použité bylinky, cibuľa a cesnak patria do talianskej Gremolata, čo je zmes, ktorá sa pridáva do jedla na ochutenie a zvýraznenie chuti jedla. V Gremolate sa používa často miesto citonovej kôry nastrúhaná pomarančová kôra a miesto obyčajnej cibule sa používa aj jarná cibuľka alebo červená cibuľa, pôvodne z byliniek to bola posekaná petržlenová vňať, dnes sú v nej aj iné bylinky ako šalvia, koriander, mäta pieporná a iné, dokonca strúhaný syr pecorino romano, sardely a píniové oriešky. Gremolata je typická pre Osso buco alla Milanése. Toto jedlo je známe v Taliansku pod názvom Il pollo rustico con patate, čo je Rustikálne kura so zemiakmi