-
Bravčové jazyky umyjeme, vložíme do hrnca so studenou vodou, vodu osolíme a privedieme do varu.
-
Hrniec prikryjeme pokrievkou, varíme na strednom plameni a priebežne zbierame šum. Očistíme mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu a cesnak, koreňovú zeleninu pokrájame na hrubšie kusy.
-
Ked je vývar už číry, pridáme všetku zeleninu, celé čierne a celé nové korenie, bobkový list, hrniec znovu prikryjeme pokrievkou a varíme, kým jazyk nie je mäkký - približne 1 hodinu, vypneme plameň.
-
Mäkký jazyk vyberieme, dáme schladiť do ľadovej vody, aby sa dal ľahko olúpať, a nožom odlúpneme kožu z celej plochy smerom od koreňa ku špičke. Potom jazyk pokrájame na plátky o hrúbke asi 3 - 5 mm.
-
Z vývaru odoberieme časť na polievku, ktorú precedíme cez husté sito, neskôr do tohto vývaru zavaríme krupicové halušky alebo inú zavárku podľa našej chuti.
-
Zo zvyšku vývaru so zeleninou pripravíme omáčku k varenému jazyku.
-
Zeleninu môžeme prepasírovať cez husté sito alebo rozmixovať ponorným mixérom do hladka, ja mixujem všetku uvarenú zeleninu spolu aj s koreninami úplne na jemno.
-
Do tejto kaše pridáme horčicu a kryštálový cukor, zahustíme zátrepkou zo sladkej smotany s hladkou múkou, asi 15 minút spolu povaríme, aby sa stratila chuť múky.
-
Sladká smotana omáčku krásne zjemní a lahodne ochutí. Omáčku necháme chvíľu odstáť a doladíme citronovou šťavou na príjemnú sladko - kyslú chuť. Vložíme uvarený a pokrájaný jazyk, necháme spolu krátko prehriať.
-
Po horúcej polievke s krupicovými knedličkami podávame ako II. hlavný chod uvarený bravčový jazyk v horúcej zeleninovej omáčke, servírujeme s domácou varenou kysnutou knedľou.