Go Back
Vytlačiť

Bravčový jazyk v zeleninovej omáčke

Bravčový jazyk patrí medzi vyhľadávané lahôdky, pripravuje sa na veľa spôsobov, ponúkam recept na túto dobrotu

Ingrediencie

  • 1200 gramov bravčového jazyka
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 veľké čerstvé mrkvy
  • 2 veľké petržlenové korene
  • 200 gramov zeleru - buľva
  • 10 guľôčok celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 200 ml sladkej smotany na šľahanie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ podľa chuti
  • plnotučná horčica podľa chuti
  • citrónová šťava podľa chuti
  • cukor kryštál podľa chuti

Inštrukcie

  1. Bravčové jazyky umyjeme, vložíme do hrnca so studenou vodou, vodu osolíme a privedieme do varu.
  2. Hrniec prikryjeme pokrievkou, varíme na strednom plameni a priebežne zbierame šum. Očistíme mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu a cesnak, koreňovú zeleninu pokrájame na hrubšie kusy.
  3. Ked je vývar už číry, pridáme všetku zeleninu, celé čierne a celé nové korenie, bobkový list, hrniec znovu prikryjeme pokrievkou a varíme, kým jazyk nie je mäkký - približne 1 hodinu, vypneme plameň.
  4. Mäkký jazyk vyberieme, dáme schladiť do ľadovej vody, aby sa dal ľahko olúpať, a nožom odlúpneme kožu z celej plochy smerom od koreňa ku špičke. Potom jazyk pokrájame na plátky o hrúbke asi 3 - 5 mm.
  5. Z vývaru odoberieme časť na polievku, ktorú precedíme cez husté sito, neskôr do tohto vývaru zavaríme krupicové halušky alebo inú zavárku podľa našej chuti.
  6. Zo zvyšku vývaru so zeleninou pripravíme omáčku k varenému jazyku.
  7. Zeleninu môžeme prepasírovať cez husté sito alebo rozmixovať ponorným mixérom do hladka, ja mixujem všetku uvarenú zeleninu spolu aj s koreninami úplne na jemno.
  8. Do tejto kaše pridáme horčicu a kryštálový cukor, zahustíme zátrepkou zo sladkej smotany s hladkou múkou, asi 15 minút spolu povaríme, aby sa stratila chuť múky.
  9. Sladká smotana omáčku krásne zjemní a lahodne ochutí. Omáčku necháme chvíľu odstáť a doladíme citronovou šťavou na príjemnú sladko - kyslú chuť. Vložíme uvarený a pokrájaný jazyk, necháme spolu krátko prehriať.
  10. Po horúcej polievke s krupicovými knedličkami podávame ako II. hlavný chod uvarený bravčový jazyk v horúcej zeleninovej omáčke, servírujeme s domácou varenou kysnutou knedľou.

Poznámky k receptu

de o veľmi chutné lahodné jedlo vynikajúcej chuti, ktoré je nielen lacné, ale táto pochúťka zasýti a zahreje, navyše možno z nej výhodne a lacno pripraviť veľmi chutný kompletný obed pre celú rodinu. Na obed počítame s 1 bravčovým jazykom na 1 osobu. Zvyšný uvarený bravčový jazyk zabalíme do alobalu, odložíme a pripravíme z neho jednoduchú rýchlu a chutnú večeru - recept pridám.