Celý život v pohybe - hádam najjemnejšie hovädzie mäsko
Ingrediencie
1väčšia cibuľa
40gmaslo
1čl mletej červenej papriky
1/2čl mletá rasca)alebo drvená
2bobkové listy
4-5ks nové korenie
hovädzí vývaralebo zeleninový
1kghovädzích líčok
250mlsmotana33%
2PL hladkej múky
1/2čl soli
2PL octu
3PL kr.cukor.
Inštrukcie
Na masle osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu - pridáme aj bobkový list a nové korenie (na začiatku s cibuľou). Potiahneme ju až do karamelu (začne meniť farbu na žltohnedú). Pridáme mletú papriku, len krátko (5-6 sekúnd) pomiešame, pridáme na plátky (ešte nie na kocky) nakrájané líčka, soľ, necháme zatiahnuť 10-15 sekúnd a podlejeme vriacim vývarom tak, aby sme mali tak 1 cm nad mäskom. Na miernom plameni pomaličky varíme tak 2 hodinky (akurát slabo vrie).
Líčka vyberieme na tanier, zbavíme sa bobkového listu, nového korenia a šťavu rozmixujeme ponorným tyxčovým mixérom (rozbijeme cibuľa, ktorá sa nám ešte nerozvarila). Ku smotane pridáme ešte pol deci vody, hladkú múku (áno, tie 2 PL), dôkladne vymiešame (zátrepka) a pridáme do rozmixovanej šťavy. a privedieme do varu.
Medzitým nakrájame líčka na kocky a keď nám šťava so smotanou zhustne, vrátime do nej líčka, pridáme cukor, ocot a necháme aspoň pol hodinku na spojenie chutí.
Poznámky k receptu
Podávame s cestovinami, haluškami, kdedľou, alebo dokonca aj s ryžou. Alebo len tak s čerstvým chlebíkom.