Go Back
Vytlačiť

Hovädzie líčka na červenom víne a tymiáne

Dnes sa hovädzie líčka už považujú za lahôdku, hoci v minulosti to tak nebolo pre ich tuhosť a zdlhavú prípravu, to je však naozaj minulosť :-)

Ingrediencie

  • 1000 gramov hovädzích líčok
  • 4 väčšie cibule
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 3 veľké čerstvé mrkvy
  • 1 veľký čerstvý petržlenový koreň
  • 1 čerstvá feferonka
  • 3 lyžice domácej bravčovej masti
  • 500 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
  • 200 ml domácej paradajkovej šťavy
  • domáci hovädzí vývar podľa potreby
  • 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky
  • 3 guľôčky celého nového korenia
  • 2 guľôčky celých borievok
  • 4 bobkové listy
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušený tymián podľa chuti
  • soľ podľa chuti

Inštrukcie

  1. Hovädzie líčka zbavíme tuhých častí a odblaníme, umyjeme, osušíme a pokrájame na väčšie hrubšie rezne, ktoré osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Cibuľu očistíme a pokrájame na kocky, očistený cesnak pokrájame na plátky a feferonku pokrájame na jemno. Koreňovú zeleninu očistíme a pokrájame na hrubšie kúsky o hrúbke asi 2 - 3 cm.
  3. V horúcej masti sprudka opečieme rezne z hovädzích líčok, nehýbeme s nimi a necháme povrch skaramelizovať pekne do hneda - asi 3 až 4 minuty.
  4. Nepicháme do mäsa, aby nevytiekla zbytočne šťava zvnútra, potom rezne podeberieme drevenou špachtľou a obrátime, vtedy to už ide ľahko, samé odskočia odo dna hrnca a rovnakým spôsobom ich opečieme z druhej strany.
  5. Opečené hovädzie líčka vyberieme na tanier, do výpeku dáme cibuľu a feferonku, stiahneme plameň na stredný a cibuľu restujeme takmer do hneda, prihodíme plátky cesnaku a necháme asi 1 minútu rozvoňať.
  6. Potom pridáme koreňovú zeleninu a necháme ju pekne skaramelizovať. Prisypeme mletú sladkú červenú papriku a za stáleho miešania ju necháme v horúcom tuku úplne rozpustiť.
  7. Pridáme domácu paradajkovú šťavu, bobkové listy, celé nové korenie, celé borievky a tymián a krátko orestujeme. Prilejeme suché červené víno, zvýšime plameň a necháme prudko variť asi 20 minút, aby sa odparil alkohol.
  8. Do tohoto základu pridáme opečené hovädzie líčka, zalejeme horúcim domácim hovädzím vývarom asi do polovice mäsa, osolíme a prikryjeme pokrievkou.
  9. Necháme len pomaly tiahnuť na minimálnom plameni za občasného podliatia malým množstvom vývaru a dusíme, kým líčka nezmäknú až tak, že sa začnú rozvlákňovať a dajú sa krájať aj lyžicou, čo trvá asi 3 hodiny.
  10. Šťava je potom prirodzene zahustená a rôsolovitá pomalým dlhým dusením uvoľneným glejom a rozvarenou cibuľou. Výslednej šťavy nemá byť veľa, ale len málo, asi toľko ako pri varení guláša.

Poznámky k receptu

Nikdy nezahusťujeme múkou! Hovädzie líčka na červenom víne so zeleninou a tymiánom servírujeme horúce spolu so zeleninou a zemiakovou kašou. Časovo je to síce náročné jedlo, ale je to gurmánsky zážitok, ktorý sa oplatí. Cenovo je to pomerne lacné jedlo, ktoré je veľmi chutné, jemne pikantné a voňavé po víne, cesnaku, bylinkách a korení.