Go Back
Vytlačiť

ECHT pomaly pečená hus

Nech je akákoľvek veľká, štyria ju spucujú až na kosť.

Ingrediencie

  • 1 hus ideálne nad 4 kg
  • 1,5 - 2 PL soli
  • KYSLÁ KAPUSTA NA SLADKO:
  • 1 väčšia cibuľa
  • trojnásobné množstvo kyslej kapusty aj s trochou šťavy samozrejme
  • 2-3 PL medu

Inštrukcie

  1. Hus je najlepšia aspoň 2 hodiny pred pečením riadne nasoliť.Piecť by sa mala pomaly aby sa prepiekla celá a nie len na povrchu. Čím pomalšie pečieme, tým viac času potrebujeme. Najideálnejšie je 12 hodín pri teplote 80 stupňov. Je mi jasné, že toto považujete za plytvanie elektrinou, ale rúra má termostat a nepečie v jednom kuse. Teplotu si istý čas podrží a zase trošku prikúri. Komu sa napozdáva tých 12 hodín, úvádzam tabuľku teplôt a časov, z ktorých si môžete vybrať. Avšak najlepší pomer je 80/12 :-). Pečieme ju zakrytú v jenskej mise.
  2. Pri 4 kilovej husi (teplota / hodiny)
  3. 150 / 5
  4. 140 / 6
  5. 130 / 7
  6. 120 / 8
  7. 110 / 9
  8. 90 / 10
  9. 80 / 12
  10. 70 / 15
  11. Po upečení (teda po udusení) ju vyberieme, zlejeme tuk a šťavu, potrieme 2 PL medu a pri teplote cca 180 stupňov odokryté z vrchu zapečieme, kým chytí peknú farbu.
  12. Kapusta:
  13. Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku. Zdôrazňujem: Musí chytiť farbu. Kto chce do sklovita, nech ide ku sklenárovi. My chceme CHUŤ. Pridáme med, necháme ho prehriať a šup tam nakrájanú surovú kyslú kapustu. Prikryjeme a pomaličky dusíme tak 30 minút. Za ten čas sa nám odparí takmer všetka tekutina.