Go Back
Vytlačiť

Zlatá slepačia polievka – Goldene joich – židovský penicilín

Ide o skvost tradičnej židovskej kuchyne, túto polievku ma naučil variť osobne jeden židovský šéfkuchár svojou technologiou, recept pridávam s jeho láskavým súhlasom a zároveň mu vyslovujem moje podakovanie za recept.

Ingrediencie

  • 1 mladá sliepka z domáceho chovu o váhe 1500 g zmrznutá, najlepšie Bio
  • 3 kusy čerstvej mrkvy
  • 2 kusy petržlenového koreňa
  • 1 kaleráb
  • 1 stredne veľká cibuľa s ponechaním spodnej šupky
  • 1 kus zeleru - buľva
  • 1 kus veľkého póru
  • 1 kus čerstvej zelenej papriky
  • 1 kus čerstvej paradajky
  • 1 kus sušenej štipľavej papriky
  • 3 až 4 vetvičky petržlenovej vňate
  • 3 až 4 vetvičky zelerovej vňate
  • 1/2 zväzku petržlenovej vňate
  • soľ podľa chuti
  • 2 bobkové listy
  • 1 celý klinček zapichnutý do cibule
  • 15 guľôčok celého čierneho korenia
  • 4 guľôčky celého nového korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • studená voda podľa potreby
  • 5 až 6 kociek ľadu
  • kus šmalcu - žltý hydinový tuk

Inštrukcie

  1. Do veľkého hrnca vložím sliepku vybratú priamo z mrazničky.
  2. Zalejem dostatočným množstvom, podľa možnosti studenej ľadovej vody, pridám všetku očistenú, na veľké kusy pokrájanú koreňovú zeleninu, koreniny, cibuľu, cesnak a vňate.
  3. Osolím. Ak mám, pridám ešte kus šmalccu - žltý hydinový tuk.
  4. Hrniec prikryjem pokrievkou a postavím variť na liatinovú platňu na najslabší plameň najmenšieho horáku.
  5. Varím pomalým varom, sotva znateľným čerením vývaru 5-6 hodín, nesmie sa tvoriť žiadna pena. Vyberiem sliepku, zeleninu a vývar scedím.
  6. Sliepku naporcujem, vložím do tanierov alebo ju použijem k dalšej úprave. Do tanierov pridám pokrájanú koreňovú zeleninu, uvarené macesové knedličky, zalejem horúcim vývarom, posypem nasekanou prtžlenovou vňaťou a ihned podávam. Správne uvarený vývar má byť číry, priehľadný a ako pravé zlato - odtiaľ názov polievky. Varievam tejto polievky vždy väčšie množstvo a časť vývaru zmrazím.

Poznámky k receptu

Táto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi Židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že ide o skvost práve židovskej kuchyne. Je vynikajúca aj pre deti, zoslabnutých a chorých, pre jej ozdravujúci účinok je nazývaná tiež ako židovský penicilín. V jej príprave sú aj malé odlišnosti, ktoré sú podmienené regionom a komunitou, kde sa varí. Týmto dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ju naučil variť svojou technologiou. Len on dokáže uvariť taký číry vývar. Možno mnohí z Vás si povedia, že túto polievku varia doma už celé generácie aj u nich doma, u nás doma tomu bolo tiež tak a myslela som si veľmi dlho, že je to náš rodinný recept, nie je to však pravda, túto úžasnú polievku varili kedysi len Židia, my sme sa ju od nich len naučili a prevzali od nich.