Go Back
Vytlačiť

Domáca šunka z bravčovej panenky

Tento úžasný recept mám od môjho priateľa, domáca šunka z bravčovej panenky je lahodná, je šťavnatá z čistého chudého mäsíčka, žiadna kupovaná sa jej nikdy nevyrovná, je to pochúťka pre fajnšmekrov.

Ingrediencie

  • 1000 gramov bravčovej panenky
  • 2 lyžičky rýchlosoli
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • 0,5 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 100 ml studenej ľadovej vody

Inštrukcie

  1. Bravčovú panenku odblaníme, umyjeme, osušíme, 200 gramov panenky zomelieme na mäsovom mlynčeku, táto hmota bude tvoriť spojku v našej šunke. 800 gramov panenky pokrájame na malé kocky o hrane cca 0,5 cm a pridáme k mletému mäsu v mise robota.
  2. Ochutíme rýchlosoľou (Praganda, mäsiarska soľ), ktorá zaistí peknú ružovú farbu šunky. Môžete namietať, že táto soľ je obsahuje škodlivý dusitan sodný, avšak pridáva sa v povolenom množstve bežne mäsiarmi do rôznych údenín, ktoré bežne konzumujeme, táto soľ jednak konzervuje, jednak zaistí peknú farbu a ochutí soľou, kým mäso bez nej bude mať po uvarení nechutnú šedú farbu.
  3. Pridáme práškový cukor, čerstvo mleté čierne korenie, ev. môžeme pridať dalšie ochutenie ako napríklad cesnak, olivy a pod., prilejeme studenú ľadovú vodu a pomocou miesiacich hákov vymiesime lepkavú mazľavú hmotu, čo robotom trvá asi 5 až 15 minút, v závislosti od typu a výkonu robota.
  4. Ak robot nemáme, kľudne miesime poriadne rukami aj viac ako 20 minút, kým nedostaneme hmotu popísanej konzistencie. Hmotu poriadne natlačíme do šunkovaru vystlaného igelitovým vreckom určeným na varenie šunky. Šunkovar uzavrieme a takto naplnený odložíme na 48 hodín do chladničky, zatiaľ sa prepoja chute a náležite sa zmes konzervuje rýchlosoľou a cukrom.
  5. Kto nemá šunkovar, naplní pripravenú zmes do rukáva na tlačenku, poriadne natlačí na tesno a oba konce na pevno zviaže, ostatný postup je rovnaký. Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vyššej užšej nádoby so studenou vodou, pomaly privedieme do mierneho varu, za kontroly teplomerom varíme 120 minút pri teplote, ktorá nesmie presiahnuť 80 stupňov C.
  6. Uvarenú šunku v šunkovare (tlačenkovom rukáve) vyberieme, schladíme pod tečúcou studenou vodou a dáme ešte vychladiť do chladničky na niekoľko hodín. Vychladenú šunku vyberieme zo šunkovaru, pokrájame na tenké plátky a pochutnávame si na našej domácej šunke na čerstvom domácom chlebe alebo čerstvom domácom pečive s prílohami podľa našej chuti (syr, vajce uvarené na tvrdo, rôzna zelenina... a pod) alebo len na šunke samotnej.
  7. Táto šunka je z kvalitného čistého chudého mäsíčka lahodnej chuti, neobsahuje žiadnu zbytočnú vodu a iné prímesi z kože, odrezkov, blán, zahusťovadlá, žiadna kupovaná sa jej nevyrovná, pričom je krásne šťavnatá. Bravčová panenka je dosť drahá surovina, avšak kúpila som ju v akcii 5,90 € za 1 kg, a prihliadnuc k absolútnej kvalite šunky je to veľmi prístupná cena, bohate sa vyplatí jej domáca výroba v každom smere.