Celozrnný chlieb s 5 druhmi semien (základný recept pre domácu pekárničku)
Celozrnný chlieb s 5 druhmi semien (základný recept pre domácu pekárničku - automat)
Ingrediencie
50mlmlieka
1/2kocky droždia
1PL cukorpotrava pre kvasnice
1ČL medunemusí byť
3PL olejamôže byť aj olivový
300mlvlažnej vodyasi 30 °C
500gmúkymôže byť aj MIX
1ČL ocot
1PL biely jogurt
1ČL mletá rasca
2ČL rasca
1,5ČL soli
Inštrukcie
- 50 ml mlieka zohriať asi na 40 °C - nie viac
Pridať:
- 1 PL kryšt. cukru
- 1 ČL medu (nemusí byť)
- 1 ČL sušeného alebo 1/2 kocky normálneho droždia. Za pár minút sa začne tvoriť pena, to droždie začína pracovať. (S droždím to nepreháňať, lebo chlieb síce krásne vykysne, ale pri pečení sa uprostred prepadne.)
Do pekárničky potom naliať asi
- 3 PL oleja - napríklad olivového
Miesidlá opatrne natrieť olejom - chlieb sa po upečení ľahšie vyklápa.
Naliať (vždy najprv všetko tekuté, potom ostatné):
- 300 ml vlažnej (asi 30 °C), nie horúcej vody (ak chceme napr. cmarový chlieb, tak dáme 200 ml vody a 150 ml cmaru)
- 1 ČL ocot
Na lepšiu chuť môžeme pridať:
- 1 PL biely jogurt
- 500 g múky - alebo kombináciu niekoľkých múk. Zásada: čím viac bielej múky dáte, tým vzdušnejší, ľahší chlieb vznikne. Môžeme pridať klíčky, otruby.
- napr.- múka:
200 g pšeničná hladká T-650 (nie 00 Extra)
150 g múka celozrnná ražná
120 g grahamová (celozrnná)
30 g pohánková
- 1 ½ ČL soli
- 2 ČL rasca + 1 ČL mletá rasca
Ďalej pridať (nemusí byť):
- 1 PL pšeničné klíčky
- 2 PL pšeničné otruby
- 1 a pol PL jemných vločiek
- 2 PL sušenej zemiakovej kaše
Po pípnutí pridať:
(nemusí byť, ale lepšie to chutí)
- 1 PL sezamové semienka
- 2 PL tekvicové semienka
- 2 PL slnečnicové semienka
- 1 PL ľanové semená
Poznámky k receptu
Program na celozrnný chlieb, stredný bochník, kôrka stredná. Na záver po vyklopení vybrať miesidlá a ihneď kôrku potrieť vodou alebo roztopeným maslom – nie je taká tvrdá. Zabaliť do utierky a nechať vychladnúť. Bochník po upečení má asi 800 g.