Go Back
Vytlačiť

Cesnakáče

Cesnakáče - cesnakové žemličky

Ingrediencie

  • Na 12 kusov:
  • 250 g polohrubej múky
  • 15 g droždie
  • 1/8 l vlažného mlieka
  • štipka cukru
  • 30 g masla
  • 1 ČL soli
  • 1 žĺtok na potretie
  • Plnka:
  • 1/2-1 hlávky cesnaku
  • 1/2 ČL soli
  • 70 g tuku
  • sezam
  • tekvicové alebo slnečnicové šúpané semiačka na posypanie

Inštrukcie

  1. Do vlažného mlieka pridáme cukor a droždie, necháme postáť asi 10 minút a urobíme kvások.
  2. Do múky pridáme kvások, rozpustené maslo a soľ. Vypracujeme cesto, necháme ho v teple vykysnúť. (Alebo použijeme pekárničku – program miesenie cesta bez pečenia – ten cesto vymiesi a nechá vykysnúť – trvanie programu asi 1:30 hod.)
  3. Hotové ( vykysnuté ) cesto, rozvaľkáme na veľký cca 1 cm hrubý obdĺžnik, ktorý potrieme plnkou, zatočíme do závinu a nakrájame na trojuholníky, ktoré potrieme vajcom a posypeme sezamom a semienkami. Poukladáme na vymastený plech a dáme piecť na 25 – 30 minút do predhriatej rúry na 190ºC.
  4. Príprava plnky: Do rozpusteného tuku pridáme pretlačený cesnak, soľ a necháme stuhnúť (najlepšie do chladničky), aby nám vznikla roztierateľná hmota.