Go Back
Vytlačiť

Zemiakový chlieb

Chlieb som nekúpila už niekoľko rokov. Je to pre mňa úplne prirodzené, že keď sa míňa, spravím si ďaľší.

Ingrediencie

  • 5 g kvasníc
  • 1 dcl vlažnej vody
  • 10 dkg hladkej múky
  • 5 dkg špaldovej
  • Toto si zarobíme aspoň 12h predtým ako budeme piecť chlieb ideálne večer a ráno môžme piecť. Necháme na linke kysnúť...
  • Do takto pripraveného predkvásku pridáme:
  • 40 dkg hladká muka T650
  • 2 dcl vody
  • 2 uvarené nastrúhané zemiaky -inak by bol moc riedky nie viac ako 150g
  • 1 g kvasníc
  • 1-2 kl soľ
  • 2 PL olej

Inštrukcie

  1. Nechať kysnúť 40min.
  2. Vyložiť na podložku, roztlačiť prstami na placku - jemne a spraviť guľu. Nechať 15 min. podkysnúť a vložiť do ošatky alebo nejakej nádoby vysypanej múkou, poprípade sa dá aj do misky dať čistú utierku a riadne ju zaprášiť múkou, aby sa cesto neprilepilo..
  3. Tam nechať kysnúť 1 hodinu.
  4. Pečieme na 230°C cca 15min a potom stiahneme na 200°C,

Poznámky k receptu

Piekla som to v takom rendlíku /kovový lavór na miesenie cesta/ prikryte škridlou a porosené vodou.. rendlík necháme predtým v rúre vyhriať, dáme doňho papier na pečenie a tam chlebík kt. sme postriekali vodou. Prikryjeme škridlou. Chlieb sa pečie cca dokopy hodinu ale tak 10min pred dopečením vyberiem z rendlíka a nechám piecť priamo na rošte rúry. Po vytiahnutí dať na mrežu a postriekať studenou vodou. Chlieb je hotový ak ho poklopete zo spodnej strany a znie duto.