Chlieb som nekúpila už niekoľko rokov. Je to pre mňa úplne prirodzené, že keď sa míňa, spravím si ďaľší.
Ingrediencie
5gkvasníc
1dcl vlažnej vody
10dkg hladkej múky
5dkg špaldovej
Toto si zarobíme aspoň 12h predtým ako budeme piecť chlieb ideálne večer a ráno môžme piecť. Necháme na linke kysnúť...
Do takto pripraveného predkvásku pridáme:
40dkg hladká muka T650
2dcl vody
2uvarené nastrúhané zemiaky -inak by bol moc riedkynie viac ako 150g
1gkvasníc
1-2kl soľ
2PL olej
Inštrukcie
Nechať kysnúť 40min.
Vyložiť na podložku, roztlačiť prstami na placku - jemne a spraviť guľu. Nechať 15 min. podkysnúť a vložiť do ošatky alebo nejakej nádoby vysypanej múkou, poprípade sa dá aj do misky dať čistú utierku a riadne ju zaprášiť múkou, aby sa cesto neprilepilo..
Tam nechať kysnúť 1 hodinu.
Pečieme na 230°C cca 15min a potom stiahneme na 200°C,
Poznámky k receptu
Piekla som to v takom rendlíku /kovový lavór na miesenie cesta/ prikryte škridlou a porosené vodou.. rendlík necháme predtým v rúre vyhriať, dáme doňho papier na pečenie a tam chlebík kt. sme postriekali vodou. Prikryjeme škridlou. Chlieb sa pečie cca dokopy hodinu ale tak 10min pred dopečením vyberiem z rendlíka a nechám piecť priamo na rošte rúry. Po vytiahnutí dať na mrežu a postriekať studenou vodou. Chlieb je hotový ak ho poklopete zo spodnej strany a znie duto.