Go Back
Vytlačiť

Domáce chrumkavé pivné rožky

Máte chuť na kvalitné chrumkavé domáce pivné rohlíky? Môžete si ich upiecť Vy sami a budú o to viac chutiť, verte, že ak vyskúšate tieto rohlíky upiecť doma raz, upečiete ich znovu

Ingrediencie

  • 230 gramov svetlej chlebovej pšeničnej múky T 650
  • 160 gramov celozrnnej pšeničnej múky
  • 190 gramov polohrubej múky
  • 21 gramov čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžičky soli
  • 250 ml svetlého piva
  • 1 lyžička Sladenky
  • 1 vaječný žĺtok
  • 4 lyžice slnečnicového oleja
  • na potretie rožkov:
  • 1 vaječný bielok
  • 1 lyžica studeného mlieka
  • 1 lyžica slnečnicového oleja

Inštrukcie

  1. Do misy dáme odvážené múky, premiešame, do jamky v múke rozdrobíme čerstvé droždie,posypeme ho cukrom, zalejeme polovicou vlažného mlieka a necháme vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  2. V miske zmiešame pivo, sladenku a zvyšok mlieka, túto zmes pridáme k múke a kvásku, všetko spolu trocha prehnetieme rukami, aby sa spojilo celé do hmoty a múka nasiakla tekutinou, túto hmotu prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
  3. Túto na hrubo prehnetenú hmotu preložíme do misy robota, pridáme soľ, vaječný žĺtok, olej a miesime na stupni rýchlosti č. 1 desať minút, potom ešte na stupni č. 2 päť minút, kým nedostaneme jemné cesto.
  4. Cesto na povrchu posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou, necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vytvarujeme valec, rozdelíme ho na 12 častí, z ktorých spravíme bochníčky.
  6. Každý bochníček rozvaľkáme do oválu o hrúbke asi 1 mm tak, že jeden koniec oválu ponecháme hrubší v tvare valčeka, od tejto strany s valčekom cesta ovál stočíme do rohlíka, ktorý dlaňami rozšúľame ešte do potrebnej dĺžky a oba konce ohneme nadol a troška k sebe, čím vznikne hotový rožok.
  7. Rožky prenesieme na plech a povrch potrieme olejom, plech s rožkami vložíme do rúry vyhriatej na 40 až 50 stupňov C, kde ich necháme nakysnúť asi 20 minút, viac nie, aby neprekysli.
  8. Vyberieme z rúry a potrieme ich bielkom rozšľahaným s 1 PL studeného mlieka , kto chce, môžeme ich posypať hrubozrnnou morskou soľou, celou rascou, ev. rôznymi semienkami podľa vlastnej chuti alebo ponechať hladké a neposypané.
  9. Na spodok rúry dáme hrnček s vriacou vodou, vložíme rožky do rúry vyhriatej na 210 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme ich 10 minút, potom prepneme funkciu na horkovzduch a dopečieme do chrumkava a peknej zlato - žltej farby.
  10. Upečené rožky vyberieme. potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

Poznámky k receptu

Ak ich budete konzumovať aj na druhý deň, potrite rohlíky studenou vodou, vložte ich na 5 až 6 minút do vyhriatej rúry a budú čerstvé ako po upečení. Tieto rožky majú chrumkavú chutnú kôrku na povrchu, vo vnútri nadýchanú vláčnu mäkkučkú striedku, sú výbornou prílohou k rôznym šalátom, ale aj k rôznym sýtym polievkam a gulášom, chutia aj samostatne sami o sebe len natreté čerstvým maslom, môžete ich však obložiť šunkou, salámom, údeninou, rôznou zeleninou, natrieť paštétou alebo rôznymi nátierkami, z nápojov sa najviac hodí dobre vychladené orosené pivo.