Go Back
Vytlačiť

Sfincione siciliano - slaný kysnutý koláč zo Sicílie

Na Sicílii je veľmi obľúbený chutný sýty slaný kysnutý koláč s bohatým obložením výraznej chuti, ktorý sa často predáva i na ulici, rozšíril sa do celého Talianska.

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 500 gramov hladkej múky extra špeciál 00
  • 2 lyžičky soli
  • 3 lyžičky cukru kryštál
  • 10 gramov čerstvého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • zmes na obloženie:
  • 500 gramov čerstvých paradajok
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • sušené oregáno podľa chuti
  • 300 gramov pikantného bieleho tvrdého syra
  • 300 gramov pikantnej údenej domácej klobásy
  • studená voda podľa potreby na podliatie

Inštrukcie

  1. Múku zmiešame s cukrom a so soľou, do jamky v múke rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou, necháme vykysnúť kvások - asi 20 minút, prilejeme olej a robotom alebo ručne dôkladne vymiesime hladké pružné mäkšie cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teple vykysnúť asi 1,5 hodiny.
  2. Zatiaľ pripravíme ostatné, cibuľu pokrájame na tenké mesiačiky, pokrájame na plátky čerstvé paradajky alebo použijeme jednu konzervu krájaných rajčín.
  3. V hrnci na rozohriatom oleji jemne orestujeme cibuľu, pridáme paradajky, podlejeme trochou vody a neprikryté dusíme na strednom plameni asi 20 minút.
  4. Osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, podľa chuti osladíme cukrom, vmiešame prelisovaný cesnak a zmes necháme vychladnúť.
  5. Pikantnú údenú domácu klobásu pokrájame na kolieska, syr pokrájame alebo natrháme na menšie kusy.
  6. Vykysnuté cesto roztiahneme rukami namočenými vo vode na veľkosť guľatého alebo obdĺžníkového plechu o priemere asi 30 cm alebo o rozmeroch 25 x 35 cm.
  7. Na povrch cesta pokladieme kolieska údenej klobásy a celé potrieme paradajkovo - cibuľovou zmesou a posypeme oregánom, znovu necháme kysnúť asi 45 minút.
  8. Vykysnutý slaný koláč vložíme piecť do rúry na 180 stupňov C a pečieme asi 25 až 30 minút.
  9. V polovici pečenia koláč pokladieme pripravenými kusmi syra a dopečieme.
  10. Hotový koláč vyberieme a pokrájame na porcie (trojuholníky, obdĺžniky), podávame horúce.

Poznámky k receptu

Sfincione siciliano je slaný pikantný koláč, s charakterom niečo medzi chlebom a koláčom s vysokou mäkkou striedkou a s výraznou chuťovo bohatou oblohou, ktorá je rôzna, často bývajú miesto klobásy obložené ančovičkami, olivami, nikdy nechýba cibuľa nasládlej chuti, pikantný syr a paradajková zmes, je na vás, pre akú oblohu sa sami rozhodnete, koláč je veľmi chutný, variabilný, sýty, vhodný ako samostatné jedlo na obed či večeru, vhodné pikantné pohostenie pre návštevy či na párty.