Go Back
Vytlačiť

Jahodový džem od maminky

Jahodový džem na čerstvom maslovom chlebíku ... perfektné raňajky

Ingrediencie

  • 1 kg očistených umytých jahôd
  • 400 g kr. cukru

Inštrukcie

  1. Záleží od Vás, aký džem chcete spraviť. Hustejší na plnenie do buchiet, alebo redší na natieranie na chleba. S kúskami jahôd, alebo krásny hladký krémový. Všetky kombinácie sa dajú spraviť z rovnakých surovín.
  2. Ak chceme krásny hladký džem, tak jahody normálne pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak chceme kúsky jahôd, tak jahody len popučíme rukami (je dobré si ich predtým dobre umyť).
  3. Pučíme ich dovtedy, kým nedosiahneme želanú štruktúru. Pridáme cukor a varíme. Ak chcete redší džem, stačí pomaly variť hodinku a zredukujeme tak o 20%. Ak chceme hustejší, zredukujeme o 40 aj viac percent.

Poznámky k receptu

Na sterilizovanie použijeme metódu tzv. SUCHÝ DUNCT. Ďžem privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych suchých pohárov (zohriať ich môžeme vriacou vodou - tá sa rýchlo odparí). Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi obsahom pohára a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť. Vďaka tejto metóde sa zohreje vzduch v pohári a horúci vzduch sa rozpína a teda vytlačí sa sám z pohára. Cukor konzervuje, takže iný konzervant nutný nie je. Okrem toho sme odtiaľ dostali takmer všetok vzduch. Odporúčam plniť ho do max 2 decových pohárov :-)