Go Back
Vytlačiť

Domáci ríbezľový lekvár (alebo aj džem)

Svieži červený lekvár na čerstvom maslovom chlebe ? Ani mäsožravez mu neodolá.

Ingrediencie

  • 1 kg ríbezlí samozrejme môžete ho spraviť viac
  • 1 kg kr. cukor

Inštrukcie

  1. Ríbezle odstopkujeme, umyjeme, pridáme cukor (1:1) a popučíme ich pučidlom.
  2. Dáme ho variť do kvalitného hrnca (starý obitý hrniec použite radšej, ako kvetináč). Privedieme do varu. Pozor, ríbezľový džem zvykne riadne vykypieť, preto treba byť pri ňom, kým nezačne vrieť (to je ten čas, kedy mu venujete lásku). Keď zovrie, stiahneme zdroj tepla (plameň, indukciu, brzdové platničky, ...) a necháme odokryté pobublávať. Semtam zamiešame a penu, ktorá sa nám vytvorí odstraňujeme.
  3. Keď sa nám odparí zhruba 20% (ale stačí aj menej) - to je tak 45 minút varenia, tak ho opnorným tyčovým mixérom ešte riadne rozbijeme a precedíme do čistého hrnca (to môže byť problém, ak máme len špinavé).
  4. Precedený džem znova privedieme do varu a odstránime poslednú penu. Mal by byť pekný tmavý. Môžeme dať na skúšku na malý tanierik za polievkovú lyžicu a nechať vychladnúť, či nám konzistencia vyhovuje (nechceme kameň a je lepší redší).
  5. Teraz naložíme do pohárov a použijeme jednoduchú metódu sterilizácie SUCHÝ DUNCT.

Poznámky k receptu

Na sterilizovanie použijeme metódu SUCHÝ DUNCT. Suchý dunct: džem privedieme do varu (ešte stále nám vrie) a plníme (1 cm pod okraj) do zohriatych zaváraninových pohárov (poháre zohrejeme vriacou vodou). Po naplnení ihneď položíme vrchnák, ale nezatvárame, počkáme tak 20 sekúnd (zatiaľ naplníme druhý pohár (tretí, štvrtý...). Za tých 20 sekúnd sa zohreje vzduch medzi obsahom a vrchnákom a sám sa vytlačí (vzduch). Až teraz zatočíme vrchnák a necháme prikryté pomaly vychladnúť.