Go Back
Vytlačiť

Moje zavárané vlašské orechy

Čo robiť, ked potrebujeme uskladniť na dlhšiu dobu orechy? Kedysi som ich dávala do mrazáku, teraz to robím podľa tohoto spoľahlivého receptu už niekoľko rokov, a nielen orechy, ale i mandle, lieskové oriešky a iné.

Ingrediencie

  • 1000 gramov vlašských orechov
  • zaváraninové poháre s viečkami

Inštrukcie

  1. Vlašské orechy vylúpeme zo škrupinky alebo kúpime už pekné zdravé vylúpané orechy. Podstatné je, aby boli dobre vysušené. Do suchých a čistých zaváraninových pohárov vložíme suché orechy a a poháre zaviečkujeme.
  2. Na spodok veľkého hrnca položíme kuchynskú utierku, na ktorú položíme zaviečkované poháre s orechmi, podlejeme vodou, necháme ohriať a sterilizujeme v pare prikryté asi 20 minút na 80 ° stupňoch C. Po tejto dobe poháre s orechmi vyberieme, poháre utrieme do sucha a skontrolujeme, či sa dobre chytili všetky viečka.
  3. Poháre prevrátime na deku hore dnom, zakryjeme a necháme v deke úplne vychladnúť. Vychladnuté poháre odložíme do tmavej chladnej špajze na policu. Takto zavarené orechy vydržia bez zmeny farby a chuti, bez akejkoľvek ujmy viac rokov.
  4. Po otvorení skladujeme orechy do spotrebovania v chladničke.

Poznámky k receptu

Zaváranie vlašských orechov je výhodnejší spôsob než skladovanie v mrazničke. Orechmi môžeme naplniť poháre rôznej veľkosti podľa predpokladu jednorazového potrebného množstva. Orechy sú potom po celý čas po ruke pripravené na použitie. Týmto spôsobom môžeme zavariť i mandle, píniové oriešky, lieskové oriešky a iné.