-
Kvasenú kapustu robím týmto spôsobom doma už niekoľko rokov a vždy mám v špajzi na poličke pripravených po ruke niekoľko pohárov navarenie dobrôt z kapusty.
-
Ako prvé umyjeme zaváraninové sklené poháre o objeme 7,2 dcl a viečka, necháme oschnúť a sú pripravené na plnenie.
-
Kúpime tvrdú hlávku bielej kapusty, očistíme od vrchných a poškodených listov, rozkrojíme ostrým nožom hlávku kapusty na štvrtiny, vyrežeme tvrdý hlúb /koštiaľ/ a tuhé rebrá. Kapustu pokrájame na menšie pásy, ktoré potom nožom pokrájame na dlhšie úzke prúžky alebo nastrúhame na ručnom strúhadle či v kuchynskom robote. Kapustu dáme do primerane veľkej nádoby.
-
Cibuľu očistíme, nakrájame na tenké polkolieska a rozoberieme na prúžky. Cibuľu pridáme k nastrúhanej kapuste, posypeme soľou a celou rascou. Dobre všetko spolu premiešame a poriadne stlačíme rukami. Niekde kapustu dodnes šľapú nohami alebo zaťažia igelitovou taškou naplnenou vodou či obalenou tehlou.
-
Kapustu odložíme na 4 hodiny do chladu, aby nasolená kapusta skrehla a pustila dostatok vody. Touto šťavou budeme zalievať kapust v naplnených pohároch. Odstátu kapustu natlačíme poriadne do pohárov a temer až po okraj dolejeme pustenou šťavou. Pokiaľ by bolo šťavy málo, doplníme vychladnutou prevarenou vodou, aby tekutina bola asi 0,5 cm pod okrajom pohárov.
-
Naplnené poháre zaviečkujeme, skontrolujeme, či viečka dobre tesnia. Poháre dáme do pekáča alebo na podnos, ktorý položíme do tepla, najlepšie k radiátoru. Poháre denne kontrolujeme zrakom, pretože pri kvasení začne vytekať niečo šťavy na podnos s typickým odorom, ktorý nám však teraz bude príjemný.
-
Vytečenú šťavu vylejeme, podnos umyjeme a utrieme do sucha, rovnako i poháre. Viečka sa nám síce vydujú, ale sa časom vcucnú a narovnajú. Pokiaľ by niektoré viečko povolilo, znovu ho zatlačíme pomocou hlavice na zaváranie. V prípade potreby dolejeme vychladnutou prevarenou vodou a viečko vymeníme za nové.
-
Ochutenie kvasenej kapusty záleží na každom z nás. Na 1 kg kapusty dávam 30 gramov soli, 2 lyžice celej rasce, 300 gramov cibule. Do jedného pohára dám na spodok 1 bobkový list, 6 guľôčok celého čierneho korenia, 3 guľôčky celého nového korenia 2 guľôčky celých borievok. Do pohárov pridám pár kúskov očisteného chrenu, kapusta zostane tvrdšia, príjemne chrumkavá, pridám kyslejšie jablko pre zlepšenie chuti.