Go Back
Vytlačiť

Garam masala

Veľmi aromatická indická zmes, používaná hlavne pri grilovaní a pečení.

Ingrediencie

  • 20 g rímskej rasce
  • 20 g celého čierneho korenia
  • 20 g celej škorice
  • 5 g koriandrových semien
  • 15 g hnedého kardamónu
  • 10 g klinčekov
  • 1 muškátový oriešok nastrúhať - nepražiť
  • 10 g sušeného bobkového listu
  • soľ
  • sušený zázvor
  • badián
  • fenikel
  • listy škoricovníka
  • ...

Inštrukcie

  1. Všetky ingrediencie treba opražiť na SUCHEJ panvici. Niekto to robí naraz, ale je odporúčam každú surovinu zvlášť, lebo len tak môžete dosiahnuť optimálne opraženie a uvoľnenie arómy.
  2. Opražíme si teda každú zložku. Kardamón pražíme spolu s tobolkou, ale do zmesy korenia pôjdu len zrnká, kroré sú v tobolke. Všetko opražíme tak, aby sa začalo sfarbovať a keď sa uvoľní aróma, vysypeme to na taniek a necháme všetko vychladnúť.
  3. Pomelieme na kávovom mlyčeku, alebo rozmixujeme mixerom (nože) na prach.
  4. Pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriečok a uskladňujeme bez prístupu svetla a vlhkosti, nie však dlhšie, ako 2 mesiace.

Poznámky k receptu

Týmto korením môžeme ochutiť jogurty na prípravu marinád, zeleninu a mäso pri grilovaní a pečení.