Veľmi aromatická indická zmes, používaná hlavne pri grilovaní a pečení.
Ingrediencie
20grímskej rasce
20gcelého čierneho korenia
20gcelej škorice
5gkoriandrových semien
15ghnedého kardamónu
10gklinčekov
1muškátový oriešoknastrúhať - nepražiť
10gsušeného bobkového listu
soľ
sušený zázvor
badián
fenikel
listy škoricovníka
...
Inštrukcie
Všetky ingrediencie treba opražiť na SUCHEJ panvici. Niekto to robí naraz, ale je odporúčam každú surovinu zvlášť, lebo len tak môžete dosiahnuť optimálne opraženie a uvoľnenie arómy.
Opražíme si teda každú zložku. Kardamón pražíme spolu s tobolkou, ale do zmesy korenia pôjdu len zrnká, kroré sú v tobolke. Všetko opražíme tak, aby sa začalo sfarbovať a keď sa uvoľní aróma, vysypeme to na taniek a necháme všetko vychladnúť.
Pomelieme na kávovom mlyčeku, alebo rozmixujeme mixerom (nože) na prach.
Pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriečok a uskladňujeme bez prístupu svetla a vlhkosti, nie však dlhšie, ako 2 mesiace.
Poznámky k receptu
Týmto korením môžeme ochutiť jogurty na prípravu marinád, zeleninu a mäso pri grilovaní a pečení.