-
V studenom mlieku dobre rozmiešame vanilkový cukor, práškový cukor a vaječné žĺtka, pridáme nastrúhanú kôru z polovice citŕona, na miernom ohni privedieme do varu, krátko spolu povaríme asi 2 až 3 minúty za stáleho miešania, zmes nesmie zovrieť, necháme vychladnúť na vlažnú.
-
Zapekaciu misu vymažeme tenkou vrstvou masla. Vianočku pokrájame na tenšie plátky, namočíme v mliečnej zmesi z oboch strán a týmito namočenými plátkami vystelieme v radoch nad sebou našu zapekaciu formu, zalejeme ešte zvyškom mliečnej zmesi a necháme chvíľku odpočívať, aby vianočka poriadne touto zmesou nasiakla.
-
Zatiaľ vyšľaháme z vaječných bielkov a z lyžice práškového cukru tuhý sneh, jablko odstopkujeme, zbavíme jadrovníka, nešúpeme, umyjeme, osušíme, prekrojíme na štvrtiny a pokrájame na tenké plátky. Na vianočku pokladieme plátky jabĺk, polejeme citrónovou šťavou, posypeme mletou škoricou, na jablká navrstvíme rovnomerne sneh z bielkov a dáme piecť do trúby predohriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme do ružova, čo trvá asi 30 minút.
-
Je to lacná výborná sladká teplá večera, ktorú podávame s horúcim citrónovým čajom. Vyskúšajte tento recept, prosím, prajem Vám dobrú chuť! Výhodne sa dá použiť na nové jedlo s príjemnou chuťou zvyšok domácej vianočky, kľudne aj akýkoľvek iný sladký kysnutý domáci koláč a dá sa ešte rôzne ochutiť, ako napr. mandle, čokoláda, kakao, hrozienka, iné sušené ovocie, pomarančová kôra, rôzne ovocie podľa vlastného výberu a podobne, najmä ak máte doma stravníkov, čo milujú sladké dobroty ?