Go Back
Vytlačiť

Zapekané šunkové fliačky so syrovo - smotanovou zálievkou

Fliačky so šunkou sú veľmi chutným a lacným rýchlym sýtym jedlom, ktoré možno rôzne vylepšiť, nám chutia práve tieto z domácich fliačkov.

Ingrediencie

  • Cesto:
  • 200 gramov polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • Zálievka:
  • 250 ml hustej kyslej smotany
  • 100 ml studeného mlieka
  • 200 gramov nastrúhaného tvrdého syra
  • 200 gramov údenej šunky
  • 2 vajcia
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Inštrukcie

  1. V mise vymiesime nie úplne tuhé rezancové cesto z múky a vajec, vymiesime také cesto, aby sa dalo ľahko rozvaľkať. Rozdelíme ho na dve časti, vytvarujeme z neho guľu, jednu prikryjeme hrnčekom, kým prvú guľu rozvaľkáme do tenkej okrúhlej placky, rovnako vyvaľkáme aj druhé cesto a necháme obe rozvaľkané cestá voľne preschnúť asi 1 hodinu. Potom ho pokrájame rovnobežne na pásy o šírke asi 6 cm, zľahka pomúčime, aby sa pásy cesta nezlepili, poskladáme na seba a pokrájame ich na štvorčeky o hrane asi 1 cm, rozhodíme ich po doske a necháme asi 30 minút voľne preschnúť. Kým zovrie osolená voda, pokrájame šunku na malé kocky, nastrúhame tvrdý syr na jemno, zmiešame ho v miske s osolenou smotanou, mliekom, vajcami a čerstvo mletým čiernym korením, zapekaciu misku vymažeme maslom. Prichystané čerstvé fliačky vsypeme do vriacej vody, varíme asi 3 - 4 minúty na al dente, nie do mäkka, budú sa ešte zapekať. Fliačky scedíme z vody, premiešame s trochou oleja, aby sa nezlepili, pridáme šunku a väčšiu časť syrovo - smotanovej zálievky,premiešame, preložíme do zapekacej misy a povrch polejeme zvyšnou smotanovo - syrovou zálievkou. Vložíme piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev, pečieme do do ružova a trošku do chrumkava asi 30 minút. Podávame horúce, servírujeme s nakladanou domácou sladko - kyslou uhorkou. Nie je to veľa práce, najchutnejšie sú čerstvé domáce fliačky, ktorým sa kupované nikdy nevyrovnajú.