Go Back
Vytlačiť

Polievka zo špikových hovädzích kostí s pečeňovými knedličkami

Dávno sme nemali túto polievku, a špik na čerstvo upečenom domácom chlebe vyvoláva vo mne spomienky na detstvo. Otec nám deťom dával horúci špik na chlebíku ako sviatočné predjedlo pred polievkou. Ako vložku do tejto sviatočnej polievky som pripravil

Ingrediencie

  • 500 gramov hovädzích špikových kostí
  • 3 veľké čerstvé mrkvy
  • 2 korene petržlenu
  • 50 gramov zeleru
  • 50 gramov kalerábu
  • 1 pór
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 zeleninovej papriky
  • 1 čerstvá paradajka
  • čerstvá zelerová vňať - 2 až 3 vetvičky
  • 1 zväzok petržlenovej vňate
  • 12 guľôčok celého čierneho korenia
  • 4 guľôčky celého nového korenia
  • 3 guľôčky celých borievok
  • 1 bobkový list
  • soľ podľa chuti
  • studená voda podľa potreby
  • na pečeňové knedličky:
  • 3 až 4 ks kuracej pečienky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 malý zväzok petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • strúhanka podľa potreby
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Inštrukcie

  1. Očistíme potrebnú zeleninku do polievky. Do veľkého hrnca vložíme umyté špikové hovädzie kosti, zalejeme ich studenou vodou asi do výšky 2/3 hrnca a pomaly privedieme do varu. Do vody pridáme soľ, dáme 2 ploché CL, varíme asi 1,5 hodiny, sotva znateľným varom, len jemné čerenie hladiny vody za stáleho zbierania tvoriacej sa peny. Kým sa špikové kosti varia, pripravíme postupne pečeňové knedličky. Najprv ostrým nožom naškriabeme kuraciu pečeň a blanky a cievnu stopku odstránime. Po 1 a 1/2 hodine pridáme k špikovým kostiam do vody zelené vňate, zeleninu, ktorú sme rozštvrtili a pokrájali na menšie kusy. Pridáme všetky koreniny a jednu malú paradajku, všetko varíme spolu ešte dalšiu 1 hodinu. Naškriabanú kuraciu pečeň dáme do misy,osolíme, pridáme k nej strúhanku. Kto chce môže pridať 1 včerajšiu, vo vode namočenú a vyžmýkanú žemľu. V panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľu na malé kocky, posekanú petržlenovú vňať, krátko orestujeme a celé necháme vychladnúť. K pečeni pridáme 1 vajce a vychladnutú cibuľovo-petržlenovú zmes. Pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko spolu premiešame a ešte zahustíme strúhankou na tvárne cesto. Hotovú zmes na knedličky necháme asi 30 minút odpočívať, aby nabobtnala a dobre sa prepojili chute navzájom. Z pripravenej zmesi vlhkými rukami vytvarujeme knedličky veľkosti asi ping-pongovej loptičky, väčšie netreba robiť, lebo varením značne zväčšia svoj objem. Z uvarenej polievky vyberieme zeleninku. Posledné vybrieme špikové kosti, aby špik nestihol vychladnúť, bol by nechutný studený.Horúci špik ihned vyklepneme z kostí na tanier a nanesieme ho na čerstvo upečený chlebík. Zo scedeného vývaru odlejeme menšie množstvo a privedieme ho opäť do varu, vložíme knedličky po jednom a miernym varom varíme asi 8 - 10 minút prikryté pokrievkou a necháme ešte chvíľku postáť. Do taniera vložíme uvarené knedličky, zeleninu, zalejeme horúcim vývarom z kostí a posypané posekanou petržlenovou vňaťou ihned podávala. Dobrú chuť prajem!