Kysnutý koláč s jablkami a tvarohom
Kysnutý koláč s jablkami a tvarohom
Ingrediencie
- 1 kocka droždia
- 500 g hladkej múky
- 9 ČL kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 200 ml oleja
- 3 žĺtky
- štipka soli
- Plnka: 500 g tvarohu
- 2 vajcia
- 2 balíčky vanilínového cukru
- práškový cukor podľa chuti
- strúhaná kôra z 1/2 citróna
- 1 ČL mletá škorica
- 50 g vopred namočených hrozienok
- 1 kg očistených jabĺk
- 50 g hobľovaných mandlí na posypanie
Inštrukcie
-
Z mlieka, droždia a štipky cukru pripravíme kvások.
-
V mise zmiešame olej, žĺtky, múku, zvyšný cukor, soľ a vykysnutý kvások.
-
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme a necháme zhruba hodinu kysnúť na teplom mieste.
-
Z 2 bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise zmiešame tvaroh, žĺtky, vanilínový a práškový cukor, strúhanú citrónovú kôru, škoricu a hrozienka, nakoniec pridáme sneh.
-
Jablká nakrájame na tenké plátky - každé jablko rozštvrtíme a každú štvrťku rozkrojíme na 4-5 plátkov.
-
Na veľký plech dáme papier na pečenie, naň rozvaľkáme cesto.
-
Potrieme tvarohovou plnkou. Na vrch pokladieme plátky jabĺk tak, aby sa prekrývali.
-
Navrch nasypeme posýpku z mandlí.
-
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C až 200 °C zhruba 30 minút.