Jahodová torta
Jahoda, smotana, tvaroh, vanilka, šľahačka. Samé dobré veci. Môže byť z týchto ingrediencií zlá torta ?
Ingrediencie
- 225 - 250 ml smotana šľahačková 30-33%
- 300 - 400 g smotana pochúťková
- 500 g tvaroh jemný
- 1 ks vanilka pravá
- podľa chuti šťava citrónová
- podľa chuti šťava limetová
- 20 g želatína prášková
- 3 - 4 PL cukor práškový s vanilkou
- 150 g čokoláda biela
- piškóty
- Plnka:
- 1000 g jahody čerstvé
- 2 - 3 PL cukor práškový s vanilkou
- 1 ks vanilka pravá
- 20 g želatína prášková
- šťava limetková
- šťava citrónová
Inštrukcie
-
Na dno tortovej formy poukladáme piškóty.
-
Obvod torty obložíme polkami jahôd.
-
Želatínu namočíme v malom množstve vody, chvíľu necháme napučať a na miernom ohni rozpustíme, nesmie vrieť. Odstavíme.
-
Vyšľaháme šľahačkovú smotanu. Pridáme tvaroh, pochúťkovú smotanu, nad parou rozpustenú bielu čokoládu, práškový cukor s vanilkou, limetovú a citrónovú šťavu, dreň z vanilky a za stáleho šľahania rozpustenú želatínu.
-
Struky z vanilky po vybratí drene si dávam do dózy s práškovým cukrom, takto si zabezpečím, že mi cukor nádherne prevonia a mám vždy po ruke.
-
Asi polovicu hmoty vylejeme na pripravené piškóty. Jahody rozmixujeme a ochutíme uvedenými ingredienciami podľa svojej chuti. So želatínou pracujeme tak isto ako v bode 1.
-
Plnku vylejeme na predchádzajúcu mliečno čokoládovú hmotu.
-
Ďalej zalejeme zbytkom mliečnej plnky. Môžeme pripraviť pre nový efekt aj tak, že jednotlivé vrstvy necháme stuhnúť.
-
Ale nie je to nutné. Vrch torty môžeme ozdobiť jahodami. Tortu necháme dobre vychladiť, najlepšie cez noc.