Tvarohový mrežovník
Tvarohový koláčik môže byť návykový. Návykový je už po prvom súste.
Ingrediencie
- Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 200 g práškový cukor
- 250 g masla klasické
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- Tvaroh
- 750 g hrudkovitý tvaroh
- 2 vanilkové cukry 2x20g
- 80 g práškového cukru
- 1 kyslá smotana 180ml
- Puding do tvarohu:
- 1 vanilkový puding
- 350 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
Inštrukcie
-
Najprv si spravíme puding, nech nám stihne vychladnúť. Viem, že puding je na 500ml mlieka, ale my potrebujeme taký TUHÝ a nie riedky a preto dáme len 350 ml mlieka a 1 (alebo 2) vanilkový cukor.
-
Keď sa nám spraví puding, dáme ho vychladnúť a každých 5 minút ho zamiešame - nech nám na vrchu nestvrdne.
-
Cesto:
-
Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto.
-
Cesto je v podstate maslové, čiže čím chladnejšie, tým tvrdšie. Ja osobne preferujem teplejšie cesto, lepšie sa dá potom umiestniť na spodok plechu.
-
Hlboký plech štandartnej veľkosti vyložíme papierom na pečenie.
-
Cesto rozdelíme na dve časti 2/3 a 1/3 (väčšiu a menšiu 🙂 časť).
-
Tú väčšiu časť (keďže je mäkké - skoro ako kaša) rovnomerne roztlačíme na spodok plechu (ano, na ten papier).
-
Nevzdajte to, keď sa Vám hneď nebude dariť, ani ja som to nevzdal a výsledok bol super.
-
Druhú časť cesta dajte do mrazničky(10 minút), nech trošku stuhne. Ešte nepečieme.
-
Tvaroh:
-
Uvedené ingrediencie spolu vymiešajte, pridajte vychladnutý puding a tiež dobre zamiešajte. Ja som pridal ešte dužinu z jednej vanilky, ale to nie je povinné.
-
Takto pripravenú tvarohovú plnku vylejte na cesto, ktoré už je v pekáči.
-
Mriežka:
-
Vyberte zvyšné cesto z mrazničky, rozdeľte ho na časti o niečo väčšie, ako vlašský orech a vyvaľkajte "šnúrky" a poukladajte diagonálne na tvarohovú vrstvu.
-
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C zhruba 35 minút. Vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom (ale to už len kvoli vzhľadu).
-
Napriek tomu, že je tam hrudkovitý suchý tvaroh, tak pridaním pudingu a kyslej smotany je tento tvarohový koláčik neuveriteľne šťavnatý, aj keď drží pokope.