Chilli džem
Neskutočne dobré na mäsko, cestoviny, pizzu, alebo len tak studená omáčka k čipsom.
Ingrediencie
  • 1 kg paprika červená hmotnosť po očistení
  • 0,5 kg jahody
  • 0,5 kg cukru ale môže byť aj menej
  • 0,5 dl šťava z grepu konzervuje
  • 2 ks HABANERO štandardnej veľkosti
Inštrukcie
  1. Jahody popučíme, papriku nakrájame na polcentimetrové kocky, pridáme cukor a šťavu z grepu. Habanero si necháme na neskôr, to ešte nepridávame. Túto zmes privedieme do varu a na pomalom ohni (indukcii, ...) varíme tak 2 hodiny bez pokrievky - len pomaly pobublávať. Paprika pustí dosť vody, tak tú treba postupne zredukovať - ale pozor, nie úplne, len tak aby jej nebolo príliš veľa.
  2. Po dvoch hodinách pridáme rozkrojené papričky HABANERO (môžete aj iné a viac, alebo aj menej) a ešte hodinu na naozaj miernom ohni varíme ešte hodiny (áno, stále bez pokrievky).
  3. Teraz nasleduje tá "špinavá" práca. Ponorným tyčovým mixérom dôkladne pomixujeme. Dôkladne znamená do hladka - do krému. Pomixovanú zmes precedíme cez sitko. Toto je najnáročnejšia časť práce. Bude sa Vám zdať, že to ide pomaly, ale to je len zdanie. V skutočnosti to ide ešte pomalšie, ale za 5-10 minút to krásne precedíte a ostane Vám len troška (10%) odpadu šupkovitého charakteru.
  4. Precedený chilli jam privedieme do varu (pomaly) a plníme do malých zaváraninových pohárikov. Využijeme metódu suchého dunctu na sterilizáciu. Funguje to tak, že si zohrejeme zaváraninové poháre (Ja zvyknem vriacou vodou - postupne, ako ich plním). Do zohriateho pohára dáme chilli jam tak 1 com pod vrch a položíme nať vrchnák (ešte nezaťahujeme). Naplníme aj druhú fľašku (tiež na ňu položíme vrchnák) a až teraz zatiahneme ten prvý vrchnák. Tento čas, ktorý sme využili na naplnenie ďalšieho pohárika slúži na to, aby sa zohrial vzduch medzi obsahom pohára a vrchnákom a teplý vzduch sa rozťahuje a je riedky (sám sa vytlačí z pohára). Keď teraz zatiahneme vrchnák, tak sa už pomaly začne ochladzovať a vrchnák sa zatiahne tak silno, že je možné, že ho len tak ľahko neotvoríte.