Ríbezľový krémový piškótový koláčik
Ríbezle sú najlepšie surové, mierne kyselkasté, chrumkavé, doplnené výraznejšou sladkou krémovou chuťou
Ingrediencie
- KORPUS:
- 5 vajec
- 125 g kr. cukor
- šťava z polovice citrónu
- 55 g práškového škrobu Maizena, Gustin
- 30 g hladkej múky
- 30 g hrubej múky
- STREDNÁ VRSTVA:
- 500-600 g čerstvých ríbezlí
- Pudingová vrstva
- 2 x vanilkový puding dr.Oetker + 5PL kryštálového cukru
- 0,7 dl ríbezlového sirupu necelé deci
- 7 dl mlieka
- 250 g masla + 150g kryštálového cukru
Inštrukcie
-
KORPUS:
-
Z vajíčok oddelíme bielka a vyšľaháme z nich sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a opatrne zamiešame do bielkového snehu.
-
Pridáme šťavu z jedného citrónu a suchú zmes (škrob + múky) a opäť opatrne zapracujeme do homogénnej hmoty. Takto pripravené cesto upečieme na plechu (odporúčam použiť papier na pečenie.
-
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C zhruba 25 minút - toto si odsledujte. Ja mám teplovzdušnú rúru a upečené mám aj za 20 minút.
-
Svokra má elektrickú a podla "prietoku" elektriky a presného nastavenia termostatu niekedy pečie 20 a niekedy aj 28 minút. Necháme vychladnúť a
-
Na upečenú piškótu vysypeme umyté očistené ríbezle
-
PUDINGOVÁ VRSTVA:
-
sirupom zmiešame s mliekom a pridaním cukru a pudingu spravíme HUSTÝ PUDING. Vanilkový puding je v podstate neutrálny a ríbezľový sirup ho PREBIJE a dostanete FANTASTICKÝ ríbezľový puding.
-
Puding necháme vychladnúť - často miešame, aby sa nevytvorila "kôrka". Najrýchlejšie sa nám to podarí, keď nádobu s pudingom vložíme do studenej vody (v kuchynskom dreze).
-
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom. Maslo by malo byť mimo chladničky aspoň niekoľko hodín, aby bolo mäkké a dalo sa vyšľahať.
-
Ponorným mixérom primiešame vychladnutý puding a opatrne navrstvíme na piškótu s ríbezľami.
-
Ozdobíme šľahačkou a pár bobuľami ríbezlí.