Ovocná piškótová Tvarohová torta
Čokoláda je super, ale niektoré torty sú bez čokolády rovnako dobré, ako s ňou (alebo aj lepšie).
Ingrediencie
  • SVETLÝ KORPUS:
  • 8 vajec
  • 200 g kr. cukor
  • šťava z jedného citrónu
  • 88 g škrobu Maizena, Gustin
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g hrubej múky
  • ČOKOLÁDOVÝ KORPUS
  • 2 vajcia
  • 100 g kr. cukru
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 44 g škrobu Maizena, Gustin
  • 25 g hladkej múky
  • 25 g hrubej múky
  • 1 Kopcovitá PL kakaa
  • PLNKA:
  • 1 tvaroh + 2 vanilkové cukre hruhkovitý, 2x20g
  • 1 vanilkový puding + 4 dl mlieka + 2PL kr. cukru
  • ovocie podľa sezónnej dostupnosti
  • Dekorácia:
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 stužovač do šľahačky
  • čerstvé ovocie podľa sezónnej dostupnosti
Inštrukcie
  1. Žltný KORPUS:
  2. Z vajíčok oddelíme bielka a vyšľaháme z nich sneh. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a opatrne zamiešame do bielkového snehu. Pridáme šťavu z jedného citrónu a suchú zmes (škrob + múky) a opäť opatrne zapracujeme do homogénnej hmoty. Takto pripravené cesto upečieme v okrúhlej forme. Odporúčam použiť papier na pečenie. Po vychladnutí rozrežeme na plocho (dostaneme dva okrúhle korpusy - ten vrchný bude trošku "do kopca" To nevadí - je to dokonca žiadúce. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C zhruba 25 minút - toto si odsledujte - rúry sú zákerné, každá pečie inak.
  3. Kakaový KORPUS:
  4. Pripravíme obdobne, ako svetlý, s tým rozdielom, že v sypkej časti máme aj kakaový prášok. Upečieme a tiež necháme vychladiť.
  5. Plnka: Tvaroh vymiešame s cukrom. Z mlieka, pudingu a cukru pripravíme puding, ktorý bude hustejší, ako bežne býva a necháme ho vychladnúť. Po vychladnutí ho dôkladne zamiešame s tvarohom a máme krémovú plnku.
  6. Na spodný korpus dáme plnku, do nej povkladáme ovocie (Ja som dal egreše a žlté maliny) Netreba veľa, len sem tam, aby bola chuť krému niečim miestami zvýraznená. Dáme kakaový korpus, znova krém, znova ovocie a posledný korpus. Ak Vám deti neukradnú krém (mne ho ukradla manželka), tak môžete aj na vrch dať.
  7. Vyšľaháme si smotanu s cukrom a stužovačom, spravíme z nej ochranný obal na celej torte a na vrch dáme výrazne kontrastné (alebo iné) sezónne dostupné ovocie. Ja som dal červené ríbezle, černice a maliny. Ale môžete aj čučoriedky, lesné jahody, čierne ríbezle - komu čo chutí a čo sa dá zohnať. Necháme ešte vychladiť aspon 1-2 hodinky v chladničke a môžeme oslavovať.