Cukrovkárova smrť
Torta môže byť chrumkavá a aj krémová zároveň. Dve najlepšie chute.
Ingrediencie
- KORPUS:
- 150 g postrúhaných orechov lieskové, vlašské, kešu - proste mix
- 100 g polohrubej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- PRVÁ vrstva:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 cukrárska želatína červený sáčok supersilná - s AGAROM
- 60 g cukru
- DRUHÁ vrstva čokoládová
- 0,7 l mlieka
- 2 čokoládové pudinky DR. Oetker horká čokoláda
- 1 cukrárska želatína červený sáčok supersilná - s AGAROM
- 1 PL kakao
- 100 g kryštálový cukor
- TRETIA vrstva šľahačková
- 2 x180ml smotana na šľahania
- 40 g vanilkový cukor
- 1 stužovať do šľahačky
- horká čokoláda
Inštrukcie
-
KORPUS: robíme poobede - večer
-
Ingrediencie na korpus spolu vymiešame a pripravíme cesto, ktoré rovnomerne utlačíme do tortovej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
-
PRVÁ VRSTVA: robíme poobede - večer
-
z jednej šľahačky odoberieme zhruba tretinu (maximálne polovicu) a zvyšok vyšľaháme aj s cukrom. Odobratú polovicu zohrejeme (nie až do bodu varu) a rozpustíme v nej želatinu. Želatinu za stáleho miešania trošku vychladíme a pridáme do šľahačky. Keďže tá želatína má mierne červenkastú farbu, zafarbí nám trošku aj šľahačku - nič to, je to pekné. Túto šľahačku so želatínou natrieme na vychladnutý korpus a necháme v chladničke aspoň 6 hodín (najlepšie na druhý deň).
-
DRUHÁ (čokoládová) VRSTVA: robíme ráno
-
Z uvedených ingrediencií (vrátane želatiny) pripravíme hustý puding. Za stáleho miešanie ho necháme trošku vychladnúť (Ja som napustil kuchynský dres studenou vodou a tam som to počas miešania ponoril) Vychladím tak, aby nebolo horúce, ale iba o niečo teplejšie, ako prst. Nalejeme a urovnáme to na tú poloružovú vrstvu. Necháme pár hodín vychladnúť.
-
POSLEDNÁ (šľahačková) VRSTVA: robíme pred obedom
-
Zo smotany, cukru a stužovača si pripravíme šľahačku. Stužovať pridáme, keď už je šľahačka takmer hotová. naložíme na tretiu pripravenú tortu, spravíme vlnky (opakom lyžičky) a postrúhame troška horkej čokolády.
Poznámky k receptu
TIP NA DOBRÉ VYŠĽAHANIE: Smotanu, metličky a aj nádobu v ktorej šľaháte dajte 5 minút pred šľahaním do mrazničky, výsledok bude rýchlejší, lepší a trvácnejší. VAROVANIE: Neukazujte to cukrovkárom, prípadne sa zabezpečte inzulínom a majte po ruke číslo na rýchlu zdravotnú pomoc s resuscitačnou jednotkou.