Cukrovkárova smrť
Torta môže byť chrumkavá a aj krémová zároveň. Dve najlepšie chute.
Ingrediencie
  • KORPUS:
  • 150 g postrúhaných orechov lieskové, vlašské, kešu - proste mix
  • 100 g polohrubej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 125 g masla
  • PRVÁ vrstva:
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 cukrárska želatína červený sáčok supersilná - s AGAROM
  • 60 g cukru
  • DRUHÁ vrstva čokoládová
  • 0,7 l mlieka
  • 2 čokoládové pudinky DR. Oetker horká čokoláda
  • 1 cukrárska želatína červený sáčok supersilná - s AGAROM
  • 1 PL kakao
  • 100 g kryštálový cukor
  • TRETIA vrstva šľahačková
  • 2 x180ml smotana na šľahania
  • 40 g vanilkový cukor
  • 1 stužovať do šľahačky
  • horká čokoláda
Inštrukcie
  1. KORPUS: robíme poobede - večer
  2. Ingrediencie na korpus spolu vymiešame a pripravíme cesto, ktoré rovnomerne utlačíme do tortovej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
  3. PRVÁ VRSTVA: robíme poobede - večer
  4. z jednej šľahačky odoberieme zhruba tretinu (maximálne polovicu) a zvyšok vyšľaháme aj s cukrom. Odobratú polovicu zohrejeme (nie až do bodu varu) a rozpustíme v nej želatinu. Želatinu za stáleho miešania trošku vychladíme a pridáme do šľahačky. Keďže tá želatína má mierne červenkastú farbu, zafarbí nám trošku aj šľahačku - nič to, je to pekné. Túto šľahačku so želatínou natrieme na vychladnutý korpus a necháme v chladničke aspoň 6 hodín (najlepšie na druhý deň).
  5. DRUHÁ (čokoládová) VRSTVA: robíme ráno
  6. Z uvedených ingrediencií (vrátane želatiny) pripravíme hustý puding. Za stáleho miešanie ho necháme trošku vychladnúť (Ja som napustil kuchynský dres studenou vodou a tam som to počas miešania ponoril) Vychladím tak, aby nebolo horúce, ale iba o niečo teplejšie, ako prst. Nalejeme a urovnáme to na tú poloružovú vrstvu. Necháme pár hodín vychladnúť.
  7. POSLEDNÁ (šľahačková) VRSTVA: robíme pred obedom
  8. Zo smotany, cukru a stužovača si pripravíme šľahačku. Stužovať pridáme, keď už je šľahačka takmer hotová. naložíme na tretiu pripravenú tortu, spravíme vlnky (opakom lyžičky) a postrúhame troška horkej čokolády.
Poznámky k receptu

TIP NA DOBRÉ VYŠĽAHANIE: Smotanu, metličky a aj nádobu v ktorej šľaháte dajte 5 minút pred šľahaním do mrazničky, výsledok bude rýchlejší, lepší a trvácnejší. VAROVANIE: Neukazujte to cukrovkárom, prípadne sa zabezpečte inzulínom a majte po ruke číslo na rýchlu zdravotnú pomoc s resuscitačnou jednotkou.