Kysnutý ovocný koláč s posýpkou
Kysnutý ovocný koláč s posýpkou - slivkový, jablkový alebo broskyňový, každý je výborný
Ingrediencie
  • 320 g polohrubej múky
  • 20 g droždie
  • 35 g cukor
  • 170 ml mlieko
  • 40 g maslo
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 kg ovocie
  • Na posýpku:
  • 150 g hrubá múka
  • 50 g krupicový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 75 g rozpustené maslo
  • 2 ČL škorica
Inštrukcie
  1. Mlieko zohrejeme, vmiešame doň cukor a rozdrobíme droždie.
  2. Necháme 10 minút kysnúť - vytvorí sa kvások.
  3. Múku zmiešame s vajcom, mäkkým maslom, soľou, pridáme kvások.
  4. Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
  5. Z papiera na pečenie odrežeme kus, ktorý je väčší, ako plech.
  6. Na tomto papieri vyvaľkáme cesto a takto ho vložíme do plechu (takto odpadnú starosti s prenášaním cesta na plech).
  7. Cesto na plechu ešte upravíme, aby bol plech rovnomerne zakrytý.
  8. Na cesto pokladieme na plátky pokrájané jablká alebo vykôstkované broskyne alebo štvrťky sliviek.
  9. Môžeme použiť jeden druh ovocia, alebo skombinovať viaceré.
  10. Ak dáme iba jablká, posypeme ich hrozienkami.
  11. Suroviny na posýpku zmiešame a rukou rovnomerne rozmrvíme na ovocie.
  12. Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 35 minút.