Kysnutý ovocný koláč s posýpkou
Kysnutý ovocný koláč s posýpkou - slivkový, jablkový alebo broskyňový, každý je výborný
Ingrediencie
- 320 g polohrubej múky
- 20 g droždie
- 35 g cukor
- 170 ml mlieko
- 40 g maslo
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 kg ovocie
- Na posýpku:
- 150 g hrubá múka
- 50 g krupicový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 75 g rozpustené maslo
- 2 ČL škorica
Inštrukcie
-
Mlieko zohrejeme, vmiešame doň cukor a rozdrobíme droždie.
-
Necháme 10 minút kysnúť - vytvorí sa kvások.
-
Múku zmiešame s vajcom, mäkkým maslom, soľou, pridáme kvások.
-
Vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu kysnúť.
-
Z papiera na pečenie odrežeme kus, ktorý je väčší, ako plech.
-
Na tomto papieri vyvaľkáme cesto a takto ho vložíme do plechu (takto odpadnú starosti s prenášaním cesta na plech).
-
Cesto na plechu ešte upravíme, aby bol plech rovnomerne zakrytý.
-
Na cesto pokladieme na plátky pokrájané jablká alebo vykôstkované broskyne alebo štvrťky sliviek.
-
Môžeme použiť jeden druh ovocia, alebo skombinovať viaceré.
-
Ak dáme iba jablká, posypeme ich hrozienkami.
-
Suroviny na posýpku zmiešame a rukou rovnomerne rozmrvíme na ovocie.
-
Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C asi 35 minút.