Tvarohové batôžteky (aj na cestu)
Pred 30 rokmi ich robila moja stará mama. Dnes ich robím ja.
Ingrediencie
  • 600 g polohrubá múka preosiata
  • - 7g suché droždie cca 21g, alebo polka kocky
  • - 1 dl vlažného až mierne teplého mlieka
  • - 3 dl perlivá minerálka napr magnezia
  • - 1 dl olivový olej
  • - 1 čl cukru
  • - 2 čl soli
  • - 1 vajíčko na potieranie
  • Náplň dôkladne vymiešať
  • 2 x250g hrudkovitý tvaroh
  • 3 x vanilkový cukor 3*20g
  • 4 PL obľúbeného lekváru tu je brusnicový - IKEA
Inštrukcie
  1. Najjednoduchšie je to všetko spraviť v domácej pekárničke, ale povieme si postup, aj keď ju nemáte.
  2. Máte domácu pekáreň na chleba ?
  3. ÁNO:
  4. Najjednoduchšie je to celé dať do domácej pekárničky a zvoliť program KYSNUTÉ CESTO. hotové samo za 1,5 hod. Ešte predtým ale odporúčam droždie vymiešať aj s cukrom na takú drolivú zmes s múkou (stačí 100g múky). Až potom to celé nasypať do pekárničky s programom KYSNUTÉ CESTO (finta od profesionálneho pekára).
  5. NIE:
  6. droždie, cukor a 100g múky vypracujeme prstami do takej mrveničky, pridáme vlažné až teplé mlieko a necháme vo väčšej miske podkysnúť (25-30 minút).
  7. Teplota mlieka je vtedy dobrá, keď prstom cítime mierne teplo, ale nie veľmi veľa (teplota okolo 38 stupňov) Následne pridáme zvyšnú múku a ostatné ingrediencie, vypracujeme vláčne cesto a znova necháme podkysnúť, ale teraz rovnú hodinu.
  8. Cesto si rozdelíme na polovicu, potom znova (dostaneme 4 kusy). Tie sa snažíme vyvaľkať na ŠTVOREC a každý štvorec rozrežeme na 9 menších (nie, neideme hrať piškvorky).
  9. Ak si ešte pamätáte malú násobilku zo základnej, tak dostanete 36 koláčikov(9*4). Na každý štvorček dáme z plnky, spojíme protiľahlé rohy dáme na plech (papier na pečenie sa priam žiada), potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 stupňov zhruba 20 minút.
  10. Radšej si to ale odsledujte, niektoré rúry sú "žhavé" 🙂 a môže to prehnať - nebojte, práškový cukor to zachráni a keď to dáte deťom, nechajte ich viacej vyhladovať, bude im viac chutuť 🙂