Citrónová bábovka
čokoládová bábovka je možno dobrá, ale ani citrónová bábovka sa nemá za čo hanbiť. Podrobný recept.
Ingrediencie
  • 1 hrnček cukor kryštál 250 ml
  • 1 hrnček smotana na šľahanie 250 ml
  • 2 hrnčeky múka hladká 500 ml
  • 3 vajcia
  • 2 citróny
  • 1 PL kypriaci prášok
  • štipka soli
  • 1 PL sóda bikarbóna na detoxikáciu citrónov
Inštrukcie
  1. Citróny položíme do misky, pridáme 1 PL sódy a zalejeme vlaždnou vodou. Necháme 10 minút lúhovať. Za ten čas by sa mala kôrka z citróna (aj keď nie úplne) detoxikovať od chemického ošetrenia.
  2. Vaječné bielka oddelíme od žĺtkov, vyšľaháme ich s do snehu.
  3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustej peny, pridáme nastrúhanú kôrku z citrónov (len tú hornú-žltú časť, šťavu z oboch citrónov, smotanu na šľahanie, múku s kypriacim práškom, štipku soli a sneh z bielkov. Všetko dôkladne zapracujeme do riedkej penovitej hmoty - cesta.
  4. Vlejeme do silikónovej formy (stačí ju opláchnuť studenou vodou), alebo ak máme klasickú, tak ju vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  5. Pečieme zakryté alobalom 45 minút pri teplote 180 stupňov, odokryjeme a po ďalších 10 minútach vyberieme z rúry (hotovo).
Poznámky k receptu

POZN: Ja som musel odísť z domu pred dokončením a inštruoval som manželku, aby ju o 10 minút vybrala - holt, zadívala sa do svojho seriálu a nechala to tam dlhšie. Našťastie nie pridlho 🙂