Páperovo mäkučké medovníky
Ihneď mäkké medovníčky. Nedávajte si ich do misky pri telke, lebo ani nezistíte a budú preč.
Ingrediencie
- 600 g preosiata hladká múka
- 300 g preosiaty práškový cukor
- 200 g med
- 150 g maslo zmäknuté
- 2 vajcia
- 2 čl škorice alebo perníkové korenie
- 2 čl sódy bikarbóny
- Zdobenie:
- 140 g práškový cukor 2x preosiaty
- 1 bielok
- 1 ČL citrónová šťava
Inštrukcie
-
Všetky suroviny poriadne vymiešame, kým nám nevznikne hladké cesto. Rozdelíme na 2-3 bochníky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme pár hodín odpočívať v chladničke. V chladničke môže ostať aj 2-3 dni.
-
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche - kuchynská linka, stôl, ... na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme, čo doma máme (srdiečka, štvorlístky, hríby, ryby, stromčeky, mesiačiky, perníka zo Shreka, ...)
-
Poukladáme na plech, ktorý je bezpodmienečne vystlaný papierom na pečenie.
-
Odporúčam mať čo najpresnejšie vystrihnutý papier, aby neboli na spodku nerovnosti a vlnky - všetko sa prenesie na medovníky. Pečieme pri 180 stupňoch maximálne 6-7 minút.
-
Vytiahneme plech z rúry a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
-
Tu treba pracovať rýchlo, lebo na rozpálenom perníku sa vajíčko takmer za štetcom mení na pevnú glazúru (tepelne sa upraví). Medovníky rýchlo chladnú, tak "pedál na podlahu".
-
Necháme na plechu vychladnúť ešte 8-10 minút a potom ich opatrne poodlupujeme. Tu oceníme, že sme dali papier na pečenie.
-
FINTA: Prečo sú (ALEBO NIE SÚ) mäkké:
-
Ideálna doba na ponechanie v rúre je 6-7 minút.
-
Avšak ak Vaša rúra pečie silnejšie, ako je bežné, vyberte už po 6 minútach, prípadne aj skorej (po 5 minútach). Ak ich necháme pripiecť príliš, tak to žiadne cesto neostane mäkké.
-
Ak ich ale necháte v rúre akurát, tak budete prekvapení, aké sú po vychladnutí mäkučké.
-
Zdobenie:
-
Všetky suroviny riadne vymiešame do bielej hustej kašičky, dáme ju do zdobiaceho "udelátka" a zdobíme. Takéto "oné" si môžete spraviť zo sáčku, ktorému odstrihnete rožtek. Pozor, stačí naozaj malinká dieročka.