Páperovo mäkučké medovníky
Ihneď mäkké medovníčky. Nedávajte si ich do misky pri telke, lebo ani nezistíte a budú preč.
Ingrediencie
  • 600 g preosiata hladká múka
  • 300 g preosiaty práškový cukor
  • 200 g med
  • 150 g maslo zmäknuté
  • 2 vajcia
  • 2 čl škorice alebo perníkové korenie
  • 2 čl sódy bikarbóny
  • Zdobenie:
  • 140 g práškový cukor 2x preosiaty
  • 1 bielok
  • 1 ČL citrónová šťava
Inštrukcie
  1. Všetky suroviny poriadne vymiešame, kým nám nevznikne hladké cesto. Rozdelíme na 2-3 bochníky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme pár hodín odpočívať v chladničke. V chladničke môže ostať aj 2-3 dni.
  2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche - kuchynská linka, stôl, ... na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme, čo doma máme (srdiečka, štvorlístky, hríby, ryby, stromčeky, mesiačiky, perníka zo Shreka, ...)
  3. Poukladáme na plech, ktorý je bezpodmienečne vystlaný papierom na pečenie.
  4. Odporúčam mať čo najpresnejšie vystrihnutý papier, aby neboli na spodku nerovnosti a vlnky - všetko sa prenesie na medovníky. Pečieme pri 180 stupňoch maximálne 6-7 minút.
  5. Vytiahneme plech z rúry a potrieme vyšľahaným vajíčkom.
  6. Tu treba pracovať rýchlo, lebo na rozpálenom perníku sa vajíčko takmer za štetcom mení na pevnú glazúru (tepelne sa upraví). Medovníky rýchlo chladnú, tak "pedál na podlahu".
  7. Necháme na plechu vychladnúť ešte 8-10 minút a potom ich opatrne poodlupujeme. Tu oceníme, že sme dali papier na pečenie.
  8. FINTA: Prečo sú (ALEBO NIE SÚ) mäkké:
  9. Ideálna doba na ponechanie v rúre je 6-7 minút.
  10. Avšak ak Vaša rúra pečie silnejšie, ako je bežné, vyberte už po 6 minútach, prípadne aj skorej (po 5 minútach). Ak ich necháme pripiecť príliš, tak to žiadne cesto neostane mäkké.
  11. Ak ich ale necháte v rúre akurát, tak budete prekvapení, aké sú po vychladnutí mäkučké.
  12. Zdobenie:
  13. Všetky suroviny riadne vymiešame do bielej hustej kašičky, dáme ju do zdobiaceho "udelátka" a zdobíme. Takéto "oné" si môžete spraviť zo sáčku, ktorému odstrihnete rožtek. Pozor, stačí naozaj malinká dieročka.