Krehké maslové sušienky k čaju
Mandľové krehké sušienky. Podstatne lepšie, ako tie, ktoré dostanete v kaviarni k čaju.
Ingrediencie
- 400 g polohrubej múky
- 1 zmäknuté maslo 250g
- 150 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 čl prášku do pečiva
- 1/2 čl vanilkovej arómy
- 1/2 čl mandľovej arómy alebo ešte jednu vanilkovú
- medzi prsty soli
- mandle ja používam slané - zvýraznia chuť sušienok
Inštrukcie
-
Zo surovín (okrem mandlí) vypracujeme cesto a dáme na pár hodín (stačí 2, ale kľudne aj 48) do chladničky.
-
Po dvoch hodinách si z cesta ODREŽEME taký kus, ako päsť, pomúčime pracovný priestor a rozvaľkáme na plát cca 2-3 mm hrubý.
-
Cesto je dosť lepivé a krehké, preto treba posypať pod aj na cesto múku (polohrubá sa mi veľmi osvedčila.
-
Povykrajujeme srdiečka - alebo iné tvary - pridáme mandľu (ako keď robíte medovníčky) a pečieme cca 10 minút pri teplote okolo 200 stupňov. Hádam ani netreba zdôrazňovať, že papier na pečenie, alebo iná (silikónová, teflónová) fólia je pri takomto pečení priam nevyhnutnosť.
-
Ak trošku chytia farbu, budú len lepšie. Viem, že aj čierna je farba, ale tentokrát buďme rasisti a Afriku neberme.
-
Stačí do žlta, prípadne žlto-hneda (Čína až India). Mandľa je slaná, keksík sladký, tá kombinácia Vás prekvapí a veľmi rýchlo si ju obľúbite. Nedávajte si ich k sledovaniu televízie, zmiznú všetky 🙂