Krehké maslové sušienky k čaju
Mandľové krehké sušienky. Podstatne lepšie, ako tie, ktoré dostanete v kaviarni k čaju.
Ingrediencie
  • 400 g polohrubej múky
  • 1 zmäknuté maslo 250g
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1/2 čl vanilkovej arómy
  • 1/2 čl mandľovej arómy alebo ešte jednu vanilkovú
  • medzi prsty soli
  • mandle ja používam slané - zvýraznia chuť sušienok
Inštrukcie
  1. Zo surovín (okrem mandlí) vypracujeme cesto a dáme na pár hodín (stačí 2, ale kľudne aj 48) do chladničky.
  2. Po dvoch hodinách si z cesta ODREŽEME taký kus, ako päsť, pomúčime pracovný priestor a rozvaľkáme na plát cca 2-3 mm hrubý.
  3. Cesto je dosť lepivé a krehké, preto treba posypať pod aj na cesto múku (polohrubá sa mi veľmi osvedčila.
  4. Povykrajujeme srdiečka - alebo iné tvary - pridáme mandľu (ako keď robíte medovníčky) a pečieme cca 10 minút pri teplote okolo 200 stupňov. Hádam ani netreba zdôrazňovať, že papier na pečenie, alebo iná (silikónová, teflónová) fólia je pri takomto pečení priam nevyhnutnosť.
  5. Ak trošku chytia farbu, budú len lepšie. Viem, že aj čierna je farba, ale tentokrát buďme rasisti a Afriku neberme.
  6. Stačí do žlta, prípadne žlto-hneda (Čína až India). Mandľa je slaná, keksík sladký, tá kombinácia Vás prekvapí a veľmi rýchlo si ju obľúbite. Nedávajte si ich k sledovaniu televízie, zmiznú všetky 🙂