Banánový koláč AFRIKA
Vanilka, kakao, banán. Hádam tri najobľúbenejšie ingrediencie pre dokonalý zákusok.
Ingrediencie
  • SPODOK - piškótový korpus : Veľkosť plechu = 25*38cm
  • 6 vajec
  • 150 g cukru
  • 150 g polohrubá múka
  • 1 x prášok do pečiva
  • 2 x vanilkový cukor
  • 1 kopcovitá PL kakaa prášok
  • STRED:
  • kyslejší červený lekvár ríbezle, lesná zmes, ...
  • 5-6 banánov
  • 1 liter mlieka
  • 2 x vanilkový puding napr: DR.OETKER skutočná vanilka
  • 1 x banánový puding
  • 2 PL cukru
  • VRCH: Šľahačka + kakao
  • 3 x250 ml smotana na šľahanie
  • 3 *vanilkový cukor
  • 2 x stužovač na šľahačku.
  • kakao na posypanie
Inštrukcie
  1. DOBRÁ RADA:
  2. Existuje zdravšia náhrada prášku do pečiva. Volá sa to VÍNNY KAMEŇ a dá sa kúpiť v predajniach so zdravými potravinami, alebo vo vegetariánskych predajniach. Niekde mu hovoria aj BEZFOSFÁTOVÝ PRÁŠOK DO PEČIVA
  3. KORPUS:
  4. Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh. Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať.
  5. Do múky pridáme prášok do pečiva. K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ).
  6. Pridáme vanilkový cukor, múku (máme v nej už prášok do pečiva), kakao a celé to metličkou (alebo lízatkom) zamiešame do jednoliatej hmoty.
  7. Do formy dáme papier na pečenie, KRAJE NECHÁME SUCHÉ, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 12-15 minút.
  8. Cesto PO VYCHLADNUTÍ pekne ostrým nožom oddelíme od krajov a vyklopíme ho. Papier na pečenie je na ňom prilepený, ale to nevadí. Rukou ho navlhčíme a necháme 2 minúty trošku nasiaknuť vlhkosť a potom pekne papier stiahneme.
  9. STRED:
  10. Keď nám korpus vychladne, porieme ho tenkou vrstvou lekváru - len aby trošku vsiakol do piškóty. Ak nemáme dostatočne riedky lekvár na vsiaknutie, odporúčam ho zriediť VRIACOU vodou.
  11. Teraz naukladáme na kolieska nakrájané banány (tesne vedľa seba). Z mlieka, cukru a pudingov pripravíme hustejší puding a nalejeme na lekvárom mierne nasiaknutý korpus. Uhladíme a znova necháme vychladnúť.
  12. VRCH:
  13. Smotanu s cukrom vyšľaháme do peny. Tesne pred koncom pridáme stužovač a natrieme na vychladnutú pudingovú vrstvu. Znova necháme riadne vychladnúť, tentokrát však aspoň 12-24 hodín - aby šľahačka chytila "formu" a dala sa dobre krájať. Kakaom posypeme až pred krájaním a servírovaním, aby nám ostal krásny zamatový povrch.