Banánový koláč AFRIKA
Vanilka, kakao, banán. Hádam tri najobľúbenejšie ingrediencie pre dokonalý zákusok.
Ingrediencie
- SPODOK - piškótový korpus : Veľkosť plechu = 25*38cm
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 150 g polohrubá múka
- 1 x prášok do pečiva
- 2 x vanilkový cukor
- 1 kopcovitá PL kakaa prášok
- STRED:
- kyslejší červený lekvár ríbezle, lesná zmes, ...
- 5-6 banánov
- 1 liter mlieka
- 2 x vanilkový puding napr: DR.OETKER skutočná vanilka
- 1 x banánový puding
- 2 PL cukru
- VRCH: Šľahačka + kakao
- 3 x250 ml smotana na šľahanie
- 3 *vanilkový cukor
- 2 x stužovač na šľahačku.
- kakao na posypanie
Inštrukcie
-
DOBRÁ RADA:
-
Existuje zdravšia náhrada prášku do pečiva. Volá sa to VÍNNY KAMEŇ a dá sa kúpiť v predajniach so zdravými potravinami, alebo vo vegetariánskych predajniach. Niekde mu hovoria aj BEZFOSFÁTOVÝ PRÁŠOK DO PEČIVA
-
KORPUS:
-
Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh. Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať.
-
Do múky pridáme prášok do pečiva. K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ).
-
Pridáme vanilkový cukor, múku (máme v nej už prášok do pečiva), kakao a celé to metličkou (alebo lízatkom) zamiešame do jednoliatej hmoty.
-
Do formy dáme papier na pečenie, KRAJE NECHÁME SUCHÉ, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 12-15 minút.
-
Cesto PO VYCHLADNUTÍ pekne ostrým nožom oddelíme od krajov a vyklopíme ho. Papier na pečenie je na ňom prilepený, ale to nevadí. Rukou ho navlhčíme a necháme 2 minúty trošku nasiaknuť vlhkosť a potom pekne papier stiahneme.
-
STRED:
-
Keď nám korpus vychladne, porieme ho tenkou vrstvou lekváru - len aby trošku vsiakol do piškóty. Ak nemáme dostatočne riedky lekvár na vsiaknutie, odporúčam ho zriediť VRIACOU vodou.
-
Teraz naukladáme na kolieska nakrájané banány (tesne vedľa seba). Z mlieka, cukru a pudingov pripravíme hustejší puding a nalejeme na lekvárom mierne nasiaknutý korpus. Uhladíme a znova necháme vychladnúť.
-
VRCH:
-
Smotanu s cukrom vyšľaháme do peny. Tesne pred koncom pridáme stužovač a natrieme na vychladnutú pudingovú vrstvu. Znova necháme riadne vychladnúť, tentokrát však aspoň 12-24 hodín - aby šľahačka chytila "formu" a dala sa dobre krájať. Kakaom posypeme až pred krájaním a servírovaním, aby nám ostal krásny zamatový povrch.