Jahodové prebudenie
Je to zvláštne. Tento zákusok je so šľahačkou, no napriek tomu je taký osviežujúci, že Vám nedovolí prestať po prvom kúsku (ani po druhom)
Ingrediencie
  • Korpus : 24*38cm
  • 6 vajec
  • 150 g PH múka
  • 150 g cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL prášok do pečiva - ja používam vínny kameň
  • Stred:
  • 1 kg mrazené jahody
  • 3 ks červené tortové želé Dr. Oetker s AGARom
  • 1,3 dl kvalitný jahodový sirup
  • 8,7 dl studenej vody dostaneme 1l sirupovej vody
  • Vrch:
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 60 g vanilínového cukru
  • 2 stužovače do šľahačky.
Inštrukcie
  1. Piškóta:
  2. Znova by som mohol napísať, že z uvedených surovín spravíme piškótu a niekomu by to aj stačilo, komu nie, nech číta ďalej ako sa robí dokonalá piškóta.
  3. Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh.
  4. Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať. Do múky pridáme prášok do pečiva.
  5. K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ). Pridáme vanilkový cukor, múku (máme v nej už prášok do pečiva) a celé to gumeným lízatkom jemne zamiešame do jednoliatej hmoty.
  6. Do formy dáme papier na pečenie, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 12-15 minút. NECHÁME VYCHLADNÚŤ.
  7. Až potom cesto pekne ostrým nožom oddelíme od krajov a vyklopíme ho. Papier na pečenie je na ňom prilepený, ale to nevadí, ide pekne dole.
  8. Jahody necháme v hrnci rozmraziť a pridáme 1 liter sirupovej vody. Nijak inak neochucujeme - bude to dosť kyslé, ale so šľahačkou na vrchu to bude dokonale vyvážené.
  9. Primiešame práškové želé a celú túto hmotu privedieme do varu. Agar sa smie variť, klasická želatína nie. Po zovretí odstavíme a necháme trošku (10 minút) vychladnúť - nech to nie je vrelé.
  10. Po 10 minútach vyberieme jahody a rovnomerne rozmiestnime po povrchu piškóty. 1-2 naberačky šťavy dáme na korpus, nech sa spraví izolačná vrstva, ktorá udrží želatinu.
  11. Korpus necháme zachladiť v chladničke, nech želatína na povrchu vytvorí tenký izolačný film - nepriepustnú vrstvu. Po cca 30 minútach, keď aj zvyšná želatina trošku vychladla a povrch piškóty už je zachladený, nalejeme aj zvyšnú želatinu a necháme znova zachladiť a stuhnúť.
  12. Šľahačka:
  13. Smotanu vyšľaháme aj s cukrom a tesne pred koncom pridáme stužovač. Hotovú šľahačku navrstvíme na želatinovú vrstvu a môžeme ozdobiť strúhanou čokoládou, alebo Grankom.