Ďumbierniky
Ďumbierniky alebo aj zázvorníky - sušienky na zimné obdobie - ideálne k čaju alebo varenému vínu
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky zázvoru, jelenia soľ - dostať v potravinách - Tesco nesklamalo, 250 g práškového cukru, 20 g ďumbiera , 3 g amónia , 2 vajcia
Inštrukcie
-
Preosiatu múku zmiešame s cukrom, ďumbierom a amóniom. Celé vajcia vyšľaháme, pridáme do múky a vypracujeme hladké tuhé cesto.
-
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
-
Každý kúsok preklopíme rubom hore a takto ich poukladáme na vymastený plech a odložíme do druhého dňa na chladnejšie miesto (nie do chladničky - nabrali by nežiadúcu vlhkosť).
-
Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C do bledohneda (asi 4-5 minút).
-
Rúru neotvárať (pozor, amónium pri pečení smrdí). Uložíme do papierovej krabice a skladujeme v chlade.