Ďumbierniky
Ďumbierniky alebo aj zázvorníky - sušienky na zimné obdobie - ideálne k čaju alebo varenému vínu
Ingrediencie
  • 250 g hladkej múky zázvoru, jelenia soľ - dostať v potravinách - Tesco nesklamalo, 250 g práškového cukru, 20 g ďumbiera , 3 g amónia , 2 vajcia
Inštrukcie
  1. Preosiatu múku zmiešame s cukrom, ďumbierom a amóniom. Celé vajcia vyšľaháme, pridáme do múky a vypracujeme hladké tuhé cesto.
  2. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na hrúbku asi 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary.
  3. Každý kúsok preklopíme rubom hore a takto ich poukladáme na vymastený plech a odložíme do druhého dňa na chladnejšie miesto (nie do chladničky - nabrali by nežiadúcu vlhkosť).
  4. Pečieme v predohriatej rúre na 200 °C do bledohneda (asi 4-5 minút).
  5. Rúru neotvárať (pozor, amónium pri pečení smrdí). Uložíme do papierovej krabice a skladujeme v chlade.