Pavlova torta
Túto tortu netreba nejak špeciálne predstavovať. Oplatí sa ju robiť vždy, keď robíte Tiramisu - vtedy Vám určite nejaké bielka ostanú.
Ingrediencie
- bielka zo 4 vajec
- 220 g kryštálový cukor
- 2 PL GUSTIN alebo iný škrob, alebo ZLATÝ KLAS
- 2 PL vínny ocot
- STUDENÁ ČASŤ - dokončenie
- 250 ml smotana na šľahanie + 1 vanilínový cukor 20g
- 100-150 ml bobuľové ovocie
- 250 g kandizované ovocie alebo čerstvé jahody ananás
- 1 PL práškový cukor na posypanie
Inštrukcie
-
Aby sme si optimalizovali čas, zapneme si rúru na 150 stupňov. Bielky vyšľaháme pri stredne rýchlych až pomalých otáčkach a počas šľahania prisypávame cukor.
-
Šľaháme dovtedy, kým sa nám začnú vytvárať tuhé špičky a pena drží tvar. Cukor by už v tomto momente mal byť úplne rozpustený.
-
Teraz primiešame zlatý klas (alebo iný škrob), opatrne primiešame aj vínny ocot a zmes vytvarujme na plech do kruhu o priemere tak 18 cm.
-
Môžeme si pomôcť prúžkom papiera na pečenie zlepeným do kruhu. Tento prúžok papiera pred samotným pečením samozrejme odstránime.
-
Ale torta sa dá vytvarovať aj bez tohoto prúžku, lebo bielka dobre držia tvar. Vložíme do rúry a stiahneme teplotu na 120 stupňov. V rúre ju necháme tak 80-90 minút. Necháme úplne vychladnúť.
-
Smotanu vyšľaháme s cukrom do šľahačky, navrstvíme ju na úplne vychladenú tortu, pridáme bobule kandizované ovocie (alebo rozštvrtené jahody).
-
Môžeme poprášiť práškovým cukrom (ale nie je podmienkou). Nakrájame na jednotlivé orcie veľmi ostrým nožom. Samozrejme sa bude droliť - to k tejto torte patrí. Dobrú chuť