Čokoládovo - ovocné nebíčko v papuľke
keď sladké tak čoko, keď lákavé tak s čerstvým ovocím 🙂
Ingrediencie
  • cesto: 270g kryštálového cukru 4 vajíčka, 10 PL vody, 100g mletých orechov, 200g hladkej múky, 1 prášok do pečiva
  • ganache krém - 250ml šlahačkovej smotany 100g 74% čokolády, 4 kopcovité PL práškového cukru
  • ganache čokoládová poleva - 250ml šlahačkovej smotany bez cukru to je pre nás veľmi horké, keďže čoko má vysoký obsah kakaa, tak preto som dala aspoň trošku, 200g 74% čokolády, 4 PL práškového cukru
  • na potretie som použila černicový domáci džem a na vrch ovocie podľa toho kto má ako rád ja som použila čerstvé jahody, maliny a čučoriedky
Inštrukcie
  1. Cesto - žltky som si oddelila od bielkov, bielky vyšlahala do tuhej peny a žltky tiež spolu s cukrom do peny, pridala som vodu, premiešala a postupne som prisypávala zmes múky, orechov a prášku do pečiva.
  2. Na koniec som pomaly vmiešala tuhý sneh do cesta, dala do formy na tortu (môžete aj na obyčajný plech a urobiť to ako zákusok) a vložila do vyhriatej rúry na 200 stupnov na 5 minút piecť a potom som stiahla na 180 stupnov a dopiekla ešte 30 - 35 minút.
  3. Treba do cesta pichnúť špajdlu, ak zostane suchá (bez nalepeného cesta) cesto je upečené. Nechala som ho vychladnúť, prekrojila na polovičku, potrela som spodné cesto černicovým lekvárom, natrela vrstvou krému, prikryla druhým cestom, potrela zvrchu a z bokov zvyškom krému a dala do chladničky stuhnúť aspoň na hodinku.
  4. Keď torta (krém) stuhla, poliala som ju čokoládou, znova som dala aspoň na pol hodinku do chladničky, aby zatuhla a vrstvila som ovocie 🙂
  5. ganache krém (ale inak parížsky čokokrém) - šlahačku som zohriala, aby bola horúca ale nie vriaca, nalámala som do nej čokoládu, cukor, nechala rozpustiť, nechala trošku vychladnúť a dala som ju do chladničky na cca 2 hodiny, aby táto zmes úplne vychladla. Potom som už len vybrala z chladničky a vyšľahala do hladkého krému.
  6. ganache čoko - postup ten istý ako pri kréme, ale bez šľahania, teda len som nechala rozpustiť čokoládu a cukor v horúcej šlahačke, premiešala do hladka a naliala na vychladnutý korpus
  7. polevu stačí urobiť aj z polovičného množstva surovín, ak budete robiť len z jedného cesta tortu, zostalo mi dosť čokolády nespotrebovanej skoro 3 dl 🙂