Makovo-višňová torta (bez múky) s mascarpone a bielou čokoládou
keď sa povie torta, základ tvorí vždy buď piškota, prípadne orechové cesto. no skúšali ste urobiť z maku? je to výzva a výsledok stojí za to 🙂
Ingrediencie
- na cesto potrebujeme:
- 300 g čerstvo pomletého maku
- 4 vajcia
- 100 g masla
- 120 g cukru
- 120 g biely jogurt alebo kyslá smotana
- 1 prášok do pečiva
- na plnku potrebujeme:
- 250 ml smotany na šlahanie
- 100 g biela čokoláda
- 1 balenie mascarpone
- ganache čokoládová poleva
- 250 ml smotany na šlahanie
- 125 g 74% čokolády
- 1 vanilkový cukor
- na potretie korpusu višňový džem a zavárané vykôstkované višne
Inštrukcie
-
Postupujeme štandardne ako sme zvyknutí pri pečení korpusov.
-
Najprv si oddelíme žltka od bielkov, bielky vyšlaháme do tuhej peny a žltky tiež spolu s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, prešlaháme, biely jogurt prípadne smotanu, primiešame pomaly do cesta pomletý mak spolu s práškom do pečiva a úplne na záver jemne vpracujeme do cesta vyšlahaný sneh z bielkov. cesto vylejeme do tortovej formy.
-
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 35 - 40 minút (urobíme skúšku špáradlom). Vyberieme a necháme volne vychladnúť.
-
Po vychladnutí si cesto rozrežeme na polovičku, natrieme ho džemom, rovnomerne rozložíme vykôstkované višne a natrieme krémom.
-
Zakryjeme druhou polovičkou cesta a rovnomerne oblejeme čokoládovou polevou. Na vrch môžeme navrstviť višne (ja som si upálila trošku karamelu, pridala som višne, podliala 2PL šťavy z višní, chvíľu povarila aby sa karamel rozpustil a jemne som navrstvila na čoko polevu)
-
Krém - šlahačku zohrejeme (nesmie zovrieť) aby bola horúca a dáme do nej rozpustiť čokoládu, odstavíme, necháme chvíľu vychladnúť a dáme zachladiť do chladničky.
-
Potom vyberieme, šlahačom vyšlaháme do tuha a pridáme mascarpone.
-
Čoko poleva - ganache - šlahačkovú smotanu opäť zohrejeme a necháme v nej rozpustiť čokoládu, primiešame ešte 1 vanilkový cukor a rovnomerne môžeme poliať korpus torty.
-
Hotovú tortu dáme vychladiť do chladničky aspoň na pár hodín.
Aký priemer formy použijeme na pečenie pri tomto množstve surovín?
Preco mi nestuhla slahacka s bielou cokoladou,ked som ju slahala?
šľahačka sa má iba zvariť a roztopiť v nej čokoládu, a potom ju nechávam vychladnúť cez noc do druhého dňa v chladničke (pripravím si ju večer), potom by sa mala vyšľahať, nesmie sa variť!
Piekla som ju viac krát, stále sa podarila, chutí fantasticky
Ani mne nestuhla slahacka s bielou cokoladou.
Torta úžasná. Rýchla a jednoduchá príprava.
Torta úžasná, nenáročná na prípravu, aj bez višní je dobrá.
Ale s višňami je geniálna
Balenie mascarpone? 250g alebo 500g?
jedno balenie Mascarpone…. to je koľko ??? 250 alebo 500 gramov???