4.67 from 3 votes
Makovo-višňová torta (bez múky) s mascarpone a bielou čokoládou
keď sa povie torta, základ tvorí vždy buď piškota, prípadne orechové cesto. no skúšali ste urobiť z maku? je to výzva a výsledok stojí za to 🙂
Ingrediencie
  • na cesto potrebujeme:
  • 300 g čerstvo pomletého maku
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 120 g cukru
  • 120 g biely jogurt alebo kyslá smotana
  • 1 prášok do pečiva
  • na plnku potrebujeme:
  • 250 ml smotany na šlahanie
  • 100 g biela čokoláda
  • 1 balenie mascarpone
  • ganache čokoládová poleva
  • 250 ml smotany na šlahanie
  • 125 g 74% čokolády
  • 1 vanilkový cukor
  • na potretie korpusu višňový džem a zavárané vykôstkované višne
Inštrukcie
  1. Postupujeme štandardne ako sme zvyknutí pri pečení korpusov.
  2. Najprv si oddelíme žltka od bielkov, bielky vyšlaháme do tuhej peny a žltky tiež spolu s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, prešlaháme, biely jogurt prípadne smotanu, primiešame pomaly do cesta pomletý mak spolu s práškom do pečiva a úplne na záver jemne vpracujeme do cesta vyšlahaný sneh z bielkov. cesto vylejeme do tortovej formy.
  3. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 35 - 40 minút (urobíme skúšku špáradlom). Vyberieme a necháme volne vychladnúť.
  4. Po vychladnutí si cesto rozrežeme na polovičku, natrieme ho džemom, rovnomerne rozložíme vykôstkované višne a natrieme krémom.
  5. Zakryjeme druhou polovičkou cesta a rovnomerne oblejeme čokoládovou polevou. Na vrch môžeme navrstviť višne (ja som si upálila trošku karamelu, pridala som višne, podliala 2PL šťavy z višní, chvíľu povarila aby sa karamel rozpustil a jemne som navrstvila na čoko polevu)
  6. Krém - šlahačku zohrejeme (nesmie zovrieť) aby bola horúca a dáme do nej rozpustiť čokoládu, odstavíme, necháme chvíľu vychladnúť a dáme zachladiť do chladničky.
  7. Potom vyberieme, šlahačom vyšlaháme do tuha a pridáme mascarpone.
  8. Čoko poleva - ganache - šlahačkovú smotanu opäť zohrejeme a necháme v nej rozpustiť čokoládu, primiešame ešte 1 vanilkový cukor a rovnomerne môžeme poliať korpus torty.
  9. Hotovú tortu dáme vychladiť do chladničky aspoň na pár hodín.