Piškótová torta s dokonalou čokoládovou penou bez kúska masla, či oleja.
Použite ju na piškótu, alebo ako samostatný dezert. nenarobte jej veľa, lebo vyšlapete chodík ku chladničke.
Ingrediencie
- 200 g horkej aspoň 60% čokolády
- 500 ml smotany na šľahanie
- 4 vajíčka
- dokopy 200g cukru biely prášok, alebo 1g 95%-tnej stévie
- stužovač smotany
Inštrukcie
-
Najdôležitejší je správny postup a tak bude celý čas využitý rozumne a nebudú prakticky žiadne prestoje. Nebudem Vám tu písať recept na piškótový, alebo iný korpus, lebo každý máte svoj. Keby predsa len nie, skúste dokonalý piškótový korpus (https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=925), ale veľmi sa k tomu hodí aj chrumkavý orechový korpus(https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=885). No a teraz časovo dokonale rozvrhnutý postup:
-
smotanu na šľahanie spolu s metličkami, ktorými ju budete šľahať dajte do MRAZNIČKY. Bude tam len zhruba 10 minút, ale pomôže nám to lepšie vyšľahať smotanu.
-
Do rýchlovarnej konvice dajte zovrieť vodu.
-
Nalámte čokoládu, dajte do misky a šup nad parný kúpeľ. Do spodného hrnca dajte rovno vriacu vodu z konvice, ktorá Vám práve zovrela.
-
oddeľte bielky od žĺtkov, pridajte tretinu cukru (66g), alebo tretinu stévie a vyšľahajte tuhý sneh. To, či je dobrý zistíte tak, že ak otočíte nádobu so snehom HORE DNOM, tak tam ten sneh ostane. Pomiešame čokoládu, ktorá sa nám topí.
-
Druhú tretinu cukru (alebo stévie) dáme k źĺtkom a vyšľaháme hustú svetlú penu. Pozor, tuto neskúšajte test, ako s bielkami. Žĺtky sa tak vyšľahať nedajú 🙂 Znova pomiešame čokoládu, ktorá sa nám už možno aj roztopila. Ak sa roztopila, tak ju odstavíme, ak nie, ešte ju tam necháme.
-
Teraz vyberieme smotanu z mrazničky, pridáme zvyšný cukor (alebo stéviu) a vyšľaháme šľahačku. Použite aspon 3 litrovú misku, lebo v tejto miske budeme NAKONIEC všetko KOMPLETIZOVAŤ. Keď už sa nám bude zdať, že začíname mať dobrú šľahačku, pridáme stužovať a vyšľaháme do tuhej peny - pozor, neprešvyhnite to, nechceme maslo 🙂
-
Čokoláda už je roztopená. Odstavíme ju.
-
Žĺtkový krém pridáme do snehu z bielkov a stierkou (lízatkom) jemne zamiešame. Výsledný mix pridáme do šľahačky a pokračujeme v miešaní, kým nedostaneme dôkladne, ale jemne zamiešanú svetlú penu.
-
Jednou rukou pomaly prilievame roztopenú teplú (nie horúcu) čokoládu do pripravenej peny a druhou rokou METLIČKOU neustále miešame - nemusíme divoko, stačí intenzívne. Čokoláda sa pekne spojila s penou. Ešte vytrieme stierkou aj tie zvyšky roztopenej čokolády a metličkou premiešame.
-
10. Na náš obľúbený korpus dáme kyslejšie ovocie (ja som použil zavárané marhule), na to navrstvíme čokoládovú penu. Dá sa s ňou dobre pracovať. Necháme zachladiť v chaldničke aspon 3-4 hodiny. Za ten čas vykrištalizuje čokoláda a zabezpečí nám pevnosť a nadýchanosť peny. Pena je stále krásne vzdušná, no na reze napriek tomu dobre drží tvar. Pri podávaní odporúčam poprášiť práškovým kakaom.