Piškótová torta s dokonalou čokoládovou penou bez kúska masla, či oleja.
Použite ju na piškótu, alebo ako samostatný dezert. nenarobte jej veľa, lebo vyšlapete chodík ku chladničke.
Ingrediencie
  • 200 g horkej aspoň 60% čokolády
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajíčka
  • dokopy 200g cukru biely prášok, alebo 1g 95%-tnej stévie
  • stužovač smotany
Inštrukcie
  1. Najdôležitejší je správny postup a tak bude celý čas využitý rozumne a nebudú prakticky žiadne prestoje. Nebudem Vám tu písať recept na piškótový, alebo iný korpus, lebo každý máte svoj. Keby predsa len nie, skúste dokonalý piškótový korpus (https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=925), ale veľmi sa k tomu hodí aj chrumkavý orechový korpus(https://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=885). No a teraz časovo dokonale rozvrhnutý postup:
  2. smotanu na šľahanie spolu s metličkami, ktorými ju budete šľahať dajte do MRAZNIČKY. Bude tam len zhruba 10 minút, ale pomôže nám to lepšie vyšľahať smotanu.
  3. Do rýchlovarnej konvice dajte zovrieť vodu.
  4. Nalámte čokoládu, dajte do misky a šup nad parný kúpeľ. Do spodného hrnca dajte rovno vriacu vodu z konvice, ktorá Vám práve zovrela.
  5. oddeľte bielky od žĺtkov, pridajte tretinu cukru (66g), alebo tretinu stévie a vyšľahajte tuhý sneh. To, či je dobrý zistíte tak, že ak otočíte nádobu so snehom HORE DNOM, tak tam ten sneh ostane. Pomiešame čokoládu, ktorá sa nám topí.
  6. Druhú tretinu cukru (alebo stévie) dáme k źĺtkom a vyšľaháme hustú svetlú penu. Pozor, tuto neskúšajte test, ako s bielkami. Žĺtky sa tak vyšľahať nedajú 🙂 Znova pomiešame čokoládu, ktorá sa nám už možno aj roztopila. Ak sa roztopila, tak ju odstavíme, ak nie, ešte ju tam necháme.
  7. Teraz vyberieme smotanu z mrazničky, pridáme zvyšný cukor (alebo stéviu) a vyšľaháme šľahačku. Použite aspon 3 litrovú misku, lebo v tejto miske budeme NAKONIEC všetko KOMPLETIZOVAŤ. Keď už sa nám bude zdať, že začíname mať dobrú šľahačku, pridáme stužovať a vyšľaháme do tuhej peny - pozor, neprešvyhnite to, nechceme maslo 🙂
  8. Čokoláda už je roztopená. Odstavíme ju.
  9. Žĺtkový krém pridáme do snehu z bielkov a stierkou (lízatkom) jemne zamiešame. Výsledný mix pridáme do šľahačky a pokračujeme v miešaní, kým nedostaneme dôkladne, ale jemne zamiešanú svetlú penu.
  10. Jednou rukou pomaly prilievame roztopenú teplú (nie horúcu) čokoládu do pripravenej peny a druhou rokou METLIČKOU neustále miešame - nemusíme divoko, stačí intenzívne. Čokoláda sa pekne spojila s penou. Ešte vytrieme stierkou aj tie zvyšky roztopenej čokolády a metličkou premiešame.
  11. 10. Na náš obľúbený korpus dáme kyslejšie ovocie (ja som použil zavárané marhule), na to navrstvíme čokoládovú penu. Dá sa s ňou dobre pracovať. Necháme zachladiť v chaldničke aspon 3-4 hodiny. Za ten čas vykrištalizuje čokoláda a zabezpečí nám pevnosť a nadýchanosť peny. Pena je stále krásne vzdušná, no na reze napriek tomu dobre drží tvar. Pri podávaní odporúčam poprášiť práškovým kakaom.