Čokoládová pena - choco mousse
Krémovejšia, ako krém, penovejšia, ako pena a čokoládovejšia, ako čokoláda 🙂
Ingrediencie
  • 200 g horkej aspoň 60% čokolády,
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajíčka
  • 200 g cukru
  • stužovač smotany
Inštrukcie
  1. Časovo dokonale rozvrhnutý postup:
  2. smotanu na šľahanie spolu s metličkami, ktorými ju budete šľahať dajte do MRAZNIČKY. Bude tam len zhruba 10 minút, ale pomôže nám to lepšie vyšľahať smotanu.
  3. Do rýchlovarnej konvice dajte zovrieť vodu.
  4. Nalámte čokoládu, dajte do misky a šup nad parný kúpeľ. Do spodného hrnca dajte rovno vriacu vodu z konvice, ktorá Vám práve zovrela.
  5. Oddeľte bielky od žĺtkov, tretinu cukru dáme k bielkam vyšľaháme hustú svetlú penu. Pomiešame čokoládu
  6. Pridajte tretinu cukru (cca 66g) k bielkam a vyšľahajte tuhý sneh. To, či je dobrý zistíte tak, že ak otočíte nádobu so snehom HORE DNOM, tak tam ten sneh ostane. Znova pomiešame čokoládu, ktorá sa nám už možno aj roztopila. Ak sa roztopila, tak ju odstavíme, ak nie, ešte ju tam necháme.
  7. Teraz vyberieme smotanu z mrazničky, pridáme zvyšný cukor a vyšľaháme šľahačku. Použite aspoň 3 litrovú misku, lebo v tejto miske budeme NAKONIEC všetko KOMPLETIZOVAŤ. Keď už sa nám bude zdať, že začíname mať dobrú šľahačku, pridáme stužovať a vyšľaháme do tuhej peny - pozor, neprešvyhnite to, nechceme maslo 🙂
  8. Čokoláda už je roztopená. Odstavíme ju.
  9. Žĺtkový krém pridáme do snehu z bielkov a stierkou (lízatkom) jemne zamiešame. Výsledný mix pridáme do šľahačky a pokračujeme v miešaní, kým nedostaneme dôkladne, ale jemne zamiešanú svetlú penu.
  10. Jednou rukou pomaly prilievame roztopenú teplú (nie horúcu) čokoládu do pripravenej peny a druhou rokou METLIČKOU neustále miešame - nemusíme divoko, stačí intenzívne. Čokoláda sa pekne spojila s penou. Ešte vytrieme stierkou aj tie zvyšky roztopenej čokolády a metličkou premiešame.
  11. 10. Plníme do estetických nádob na necháme zachladiť v chladničke aspoň 3-4 hodiny. Za ten čas vykryštalizuje čokoláda a zabezpečí nám pevnosť a nadýchanosť peny. Pena je stále krásne vzdušná, no na reze napriek tomu dobre drží tvar. Hodí sa aj na plnku do torty.