
Krémeš
Krémeš - obľúbená klasika
Ingrediencie
- 1 l ístkové vyvaľkané cesto
- Krém:
- 1 l vody
- 3 zlaté klasy
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 6 žĺtkov
- 6 bielkov
- Na šľahačku:
- 2 práškové šľahačky + 3 dl mlieka
- alebo
- 300 ml šľahačkovej smotany + 2 stužovače
- Poleva:
- 100 g čokoláda
- 100 g maslo
Inštrukcie
-
Z lístkového cesta upečieme plát, ktorý vložíme do hlbokého plechu.
-
Vodu, zlaté klasy, cukor a vanilkový cukor a žĺtky zmiešame a dáme variť.
-
Po uvarení dáme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme z bielkov sneh. Po vychladnutí pridáme vyšľahané bielky a dáme to na chvíľu do chladničky.
-
Vychladnutú kašu vylejeme na cesto. Potom pripravíme šľahačku, ktorú dáme na vychladnutú plnku.
-
Čokoládu rozpustíme spolu s maslom vo vodnom kúpeli a opatrne natrieme na vrch zákusku.
-
Dáme na pár minút do chladničky.
-
Po chvíli, keď už čokoláda začína tuhnúť, ostrým nožom namočeným v horúcej vode nakrojíme povch na kocky veľkosti jednotlivých porcií, lebo vychladnutá čokoláda by sa polámala.
-
Dáme do chladničky stuhnúť.
-
Namiesto lístkového cesta môžeme použiť aj keksy - potom nakrájame na porcie vo veľkosti keksov.