Mandarinka Darinka (osviežujúci bozk)
Ak má dezert napraviť renomé pokazeného obeda, tak tento zákusok opraví aj renomé chýbajúceho obeda.
Ingrediencie
  • Piškóta:
  • 5 vajec
  • 120 g vanilkového cukru
  • 125 g polohrubej múky
  • 1 PDP alebo 1PL vínny cukor
  • Stredná smotanová vrstva:
  • 1000 ml kyslej smotany
  • 100 g vanilkový cukor 5*20g
  • 3 konzervy lúpaných mandariniek 3x315ml
  • Vrchná vrstva: osviežujúca rádioaktívna
  • 150 ml mandarinkový sirup Sunquick
  • mandarinková šťava z kozrev zo strednej vrstvy
  • doplniť vodou do 900ml
  • 2 x Zlatý klas
Inštrukcie
  1. Piškóta:
  2. Z bielkov a polovičky cukru vyšľaháme tuhý sneh. Zo žĺtkov a druhej polovice cukru vyšľaháme hustý svetlý krém. Zoberte si na to väčšiu misku - tuto to budeme celé kompletizovať.
  3. Do múky pridáme prášok do pečiva. K vymiešaným žĺtkam pridáme vymiešané bielka (nemusíme veľmi miešať zatiaľ). Pridáme múku a celé to metličkou zamiešame do jednoliatej hmoty.
  4. Do formy dáme papier na pečenie, KRAJE NECHÁME SUCHÉ, vylejeme pripravené cesto na piškótu a pečieme pri teplote 180 stupňov takých 15 minút. Necháme vychladnúť.
  5. Stredná smotanová vrstva:
  6. Mandarinky necháme odkvapkať a šťavu odložíme - použijeme ju v poslednej vrstve.
  7. Smotanu vymiešame s cukrom a pridáme odkvapkané mandarinky a natrieme na piškótovú vrstvu.
  8. Teraz prichádza tá dôležitá vec: Piškóta so smotanou musí stáť a chladnúť v chladničke minimálne cez noc.
  9. Ten čas je dôležitý na to, aby piškóta nasala do seba vlhkosť zo smotany a smotana tak stuhla trošku a udržala na sebe poslednú vrstvu.
  10. Posledná (osviežujúca rádioaktívna) vrstva:
  11. Do odmerky vylejeme šťavu, čo nám ostala po mandarinkách.
  12. Doplníme vodu do 750 ml a pridáme 150 ml mandarinkového sirupu, čiže dokopy máme 900ml výraznej mandarinkovej šťavy. Pridáme 2 zlaté klasy, dôkladne vymiešame a uvaríme.
  13. Necháme vychladnúť a často miešame. Ja som to vychladil tak, že som drez napustil studenou vodou a tam ponoril celý hrniec, aby rýchlejšie vychladol. Stačí keď ho vychladíme na teplotu prsta (ponorím prst a necítim chlad ani teplo).
  14. Nalejeme na smotanovú vrstvu a necháme tak 2-3 hodiny v chladničke poriadne stuhnúť, nech sa dá pekne krájať.