Ľahký rebarborovo-tvarohovo-jogurtový krémovník
Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Jej chuť je kyslá a preto sa hodí do osviežujúceho letného koláčika
Ingrediencie
  • 1 l ístkové cesto - najlepšie už rozvaľkané
  • Plnka:
  • 1 kocka tvarohu 250 g
  • 1 biely jogurt 150 g
  • 150 g prášk. cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 jahodový pudingový prášok
  • 1 dl olej
  • 4 dl mlieko
  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 500 g rebarbory
  • 2 PL kryštálového cukru
  • Sneh na vrch:
  • 3 bielky
  • 4 PL cukru
Inštrukcie
  1. Z rebarborových stoniek odkrojíme hornú časť, kde sú končeky listov, a spodné cca 4 centimetre – to záleží na velikosti stonky.
  2. Rebarboru ošúpeme, silnejšie stonky rozrežeme ešte pozdĺžne, a nakrájame na asi centimetrové kúsky. Zasypeme kryštálovým cukrom, aby rebarbora trochu zmäkla.
  3. Všetky suroviny na plnku dáme do mixéra a dobre premixujeme.
  4. Z bielkov a cukru vymiešame sladký sneh a odložíme ho do chladničky.
  5. Cesto dáme na mastný papier na plech tak, aby v plechu vytvorilo vaničku. Na cesto nalejeme plnku.
  6. Posypeme ju kúskami rebarbory. Dáme do rúry a pečieme na 200 °C asi 25 minút.
  7. Potom na koláč natrieme sladký sneh a pečieme ešte 10 minút. Krájame mokrým nožom až po vychladnutí.
  8. Pre lepšiu chuť môžete okrem rebarbory dať do zákusku aj na štvrťky pokrájané jahody.