Jahodová brutalita
Jahodovo výrazné, sladké, kyslé, chrumkavé, krémové ... všetky 4 znaky dobrého dezertu splnené.
Ingrediencie
- Piškóta : korpus 28*42 cm
- 5 vajec
- 125 g kr cukor
- 500 g strúhaných orechov mix strúhame ako strúhanku
- 1 PL prášok do pečiva ja som použil bezfosfátový - vínny kameň
- 50 g polohrubej múky alebo celozrnnej hladkej špaldovej
- Jahodová vrstva:
- 1,5 - 2 kg jahôd
- 200 g kr. cukor
- 2 ks zlatý klas
- Biela vrstva:
- 3 *180 smotana na šľahanie
- 3 malé sáčky vanilkový cukor 3*20g
- 1 stužovať na šľahačku
- dekorovanie:
- slabo rozdrvené arašidy
Inštrukcie
-
Piškóta:
-
Vajcia rozdelíme (bielka, žĺtky) a s polovicou cukru vyšľaháme do peny najprv bielka a potom do svetlej hustej peny s druhou polovicou cukru vyšľaháme aj žĺtky.
-
Pridáme múku, strúhané orechy a prášok do pečiva a stierkou (lízatkom) jemne, ale dôkladne premiešame. Toto cesto vylejeme do papierom vystlatého plechu a pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút.
-
Jahodová vrstva
-
Jahody rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme cukor, zlatý klas a uvaríme hustý krém, ktorý vylejeme na vychladnutý korpus. Necháme dôkladne vychladnúť.
-
Najlepšie do druhého dňa a ešte potom na dve hodinky do chladničky.
-
Biela vrstva:
-
Smotanu dáme pred šľahaním na 10-15 minút do mrazničky - lepšie sa nám vyšľahá. Pridáme cukor a šľaháme do hustej tvrdej peny.
-
Keď už máme konzistenciu polotekutej peny, tak pridáme stužovač a dokončíme do želanej tvrdosti a pevnosti peny.
-
Natrieme na vychladnutú jahodovú vrstvu, pekne zarovnáme a pri servírovaní posypeme drvenými arašidami. Nedrvte ich veľmi, len tak jemne, aby bolo čo chrúmať, lebo šľahačka a jahody sú dosť krémové.
Poznámky k receptu
Dobrá rada 1: Jahody pred použitím umyte 🙂 Dobrá rada 2: Jahody po umytí odstopkujte 🙂 Dobrá rada 3 (teraz už naozaj): Arašidy pred rozdrvením trošku opražte na suchej panvici, nech chytia trošku farbu. Jednak ich osviežite a budú aj chrumkavejšie, no a získajú aj lepší "buket" 🙂