Fatima (kávový múčnik)
Dospelácky múčnik. Zakončenie dobrého obeda, alebo odmena ku kávičke - s kávičkou ladí dokonale.
Ingrediencie
- Korpus:
- 5 vajec
- 120 g polohrubej múky
- 120 g kryštálový cukor
- 1 prášok do pečiva alebo 1 PL vínny kameň
- Kávová vrstva:
- 400 ml dobrej kávy
- 400 ml mlieka
- 5 PL kryštálový cukor
- 1 karamelový pudnig Dr. Oetker napr
- 1 Zlatý klas alebo 1 vanilkový puding
- 250 g klasického masla
- TOP:
- 2 x250 ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač do šľahačky
- 2 škoricové cukre 2x20g
- strúhaná čokoláda alebo granko, alebo kakao)
Inštrukcie
-
Korpus (cca 28*42cm):
-
Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Polka cukru k bielkam, polka k žĺtkom.
-
Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a zo žĺtkov hustý svetlý krém.
-
Zmiešame dokopy, pridáme múku a prášok do pečiva a stierkou jemne, ale dôkladne zamiešame.
-
Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov presne 20 minút.
-
Kávová vrstva:
-
Maslo by sme mali mať mimo chladničky aspon 2 hodiny, aby zmäklo.
-
Ku káve pridáme mlieko, cukor, puding a zlatý klas (alebo druhý puding) a uvaríme hustý puding.
-
Za častého miešania ho necháme vychladnúť, aby sme v ňom bez problémov udržali prst.
-
Ja som celý hrniec ponoril do studenej vody (v kuchynskom dreze).
-
Potom pridáme maslo a dôkladne spolu vymiešame. Na toto sa hodí elektrický mixér s metličkami.
-
Vylejeme na vychladený korpus a pekne zarovnáme.
-
Treba pracovať smelo a rozhodne, krém nám začne po chvíli tuhnúť. Necháme 30 minút vychladnúť a potom šup na 2 hodiny do chladničky na úplné schladenie.
-
Smotanu pred šľahaním dáme na 20 minút do mrazničky (lepšie sa nám bude šľahať).
-
Pridáme k nej škoricový cukor a vyšľaháme do hustej šľahačky. Keď už sa nám bude vytvárať pekná šľahačka, pridáme stužovať a šľaháme do želanej konzistencie.
-
Natrieme na kávovú vrstvu a pri servírovaní posypeme strúhanou čokoládou, grankom, kakaom, alebo škoricou.
-
Posýpku dávajte vždy len na porciu, ktorú servírujete, lebo inak Vám naberie vlhkosť od šľahačky a "zmokne"