Fatima (kávový múčnik)
Dospelácky múčnik. Zakončenie dobrého obeda, alebo odmena ku kávičke - s kávičkou ladí dokonale.
Ingrediencie
  • Korpus:
  • 5 vajec
  • 120 g polohrubej múky
  • 120 g kryštálový cukor
  • 1 prášok do pečiva alebo 1 PL vínny kameň
  • Kávová vrstva:
  • 400 ml dobrej kávy
  • 400 ml mlieka
  • 5 PL kryštálový cukor
  • 1 karamelový pudnig Dr. Oetker napr
  • 1 Zlatý klas alebo 1 vanilkový puding
  • 250 g klasického masla
  • TOP:
  • 2 x250 ml smotany na šľahanie
  • 1 stužovač do šľahačky
  • 2 škoricové cukre 2x20g
  • strúhaná čokoláda alebo granko, alebo kakao)
Inštrukcie
  1. Korpus (cca 28*42cm):
  2. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Polka cukru k bielkam, polka k žĺtkom.
  3. Z bielkov vyšľaháme hustý sneh a zo žĺtkov hustý svetlý krém.
  4. Zmiešame dokopy, pridáme múku a prášok do pečiva a stierkou jemne, ale dôkladne zamiešame.
  5. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov presne 20 minút.
  6. Kávová vrstva:
  7. Maslo by sme mali mať mimo chladničky aspon 2 hodiny, aby zmäklo.
  8. Ku káve pridáme mlieko, cukor, puding a zlatý klas (alebo druhý puding) a uvaríme hustý puding.
  9. Za častého miešania ho necháme vychladnúť, aby sme v ňom bez problémov udržali prst.
  10. Ja som celý hrniec ponoril do studenej vody (v kuchynskom dreze).
  11. Potom pridáme maslo a dôkladne spolu vymiešame. Na toto sa hodí elektrický mixér s metličkami.
  12. Vylejeme na vychladený korpus a pekne zarovnáme.
  13. Treba pracovať smelo a rozhodne, krém nám začne po chvíli tuhnúť. Necháme 30 minút vychladnúť a potom šup na 2 hodiny do chladničky na úplné schladenie.
  14. Smotanu pred šľahaním dáme na 20 minút do mrazničky (lepšie sa nám bude šľahať).
  15. Pridáme k nej škoricový cukor a vyšľaháme do hustej šľahačky. Keď už sa nám bude vytvárať pekná šľahačka, pridáme stužovať a šľaháme do želanej konzistencie.
  16. Natrieme na kávovú vrstvu a pri servírovaní posypeme strúhanou čokoládou, grankom, kakaom, alebo škoricou.
  17. Posýpku dávajte vždy len na porciu, ktorú servírujete, lebo inak Vám naberie vlhkosť od šľahačky a "zmokne"