Karamelovo čokoládový happyend
Na tento koláčik netreba vidličku ani lyžičku a je tak brutálne čokoládový, ako máločo
Ingrediencie
  • Piškóta:
  • 250 g PH múka
  • 30 g preosiaty kakaový prášok
  • 1/4 čl soli väčšia štipka
  • 60 g kr. cukor
  • 40 g -50g strúhané arašidy
  • 110 g zmäknuté klasické maslo
  • 2 PL studenej vody
  • Karamelová vrstva:
  • 275 g kr. cukor
  • 120 ml voda
  • 125 ml smotana na šľahanie
  • 70 g klasické maslo
  • 150 g pražené solené rašidy
  • Čokoláda:
  • 250 g kvalitnej horkej čokolády . Ja som použil 60%-tnú z LIDLA - AMAZONAS
  • 125 ml smotana na šľahanie
Inštrukcie
  1. Piškóta:
  2. Z uvedených surovín vypracujeme cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie. Necháme v chladničke odpočinúť 30 minút. Následne rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm.
  3. Cesto sa dosť lepí, tak buď pomúčime, alebo vaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinovej fólie.
  4. Natočíme na valček a vložíme do maslom vytretej cheesecake-ovej formy. Predtým, ako vložíme do rúry, je dobré cesto niečim zaťažiť.
  5. Môžeme použiť fazuľu, ktorú vysypeme na cesto (samozrejme na papier na pečenie). Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
  6. Potom vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a pečieme ešte 8 minút. Necháme vychladnúť (aspoň hodinu).
  7. Karamelová vrstva (Tu dávajte pozor)
  8. Najlepšie je použiť hrniec z kvalitnej ocele so sendvičovým dnom - ideme robiť predsa karamel.
  9. Do tohoto hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a dáme variť.
  10. Cukor sa nám za chvílu rozpustí a potom, ako začne vrieť odporúčam trošku miešať.
  11. Nemusíte neustále, môžete si na pol minutky oddýchnuť, pol minútky miešať... Za cca 6-7 minút sa odparí dostatočné množstvo vody a roztopený cukor dostane orieškovú farbu.
  12. Odstavte ho z plameňa a po malom množtve za neustáleho miešania pridávajte smotanu. Nesmiete ju pridať naraz, lebo karamel okamžite stvrdne na kameň. Po smotane pridajte maslo - tiež miešame.
  13. Pomaličky varíme, aby sa nám teplota dostala až na 115 stupňov - táto teplota je mimoriadne dôležitá. Pridáme oriešky a vylejeme obsah na korpus. Teraz musí chladnúť aspoň 4-5 hodín a najlepšie je poslednú hodinku v chladničke.
  14. Čokoláda:
  15. Čokoládu roztopíme nad parou a primiešame zvyšnú smotanu. Kúpili sme si predsa 250mililitrovú a polovička už išla do karamelu. Druhá ide do čokolády. Keď sa čokoláda so smotanou spojí, vylejeme na vychladený karamel a necháme znova zachladiť.
Poznámky k receptu

UPOZORNENIE 1: Ak necháte karamel príliš stmavnúť (do tmava - až čierna), tak bude tvrdý a bude lámať zuby a plomby. UPOZORNENIE 2: Pomer čokolády a smotany záleží od obsahu čokoládového masla v samotnej čokoláde a pri 60%-tnej čokoláde je to 2:1 (čoko:smotana) Ak použijete čokoládu s nižším percentom kakaa, zrejme bude stačiť menej smotany, inak sa môže stať, že čokoládová vrstva sa bude roztekať. Tieto čísla, čo som uviedol, sú ideálne.