Karamelovo čokoládový happyend
Na tento koláčik netreba vidličku ani lyžičku a je tak brutálne čokoládový, ako máločo
Ingrediencie
- Piškóta:
- 250 g PH múka
- 30 g preosiaty kakaový prášok
- 1/4 čl soli väčšia štipka
- 60 g kr. cukor
- 40 g -50g strúhané arašidy
- 110 g zmäknuté klasické maslo
- 2 PL studenej vody
- Karamelová vrstva:
- 275 g kr. cukor
- 120 ml voda
- 125 ml smotana na šľahanie
- 70 g klasické maslo
- 150 g pražené solené rašidy
- Čokoláda:
- 250 g kvalitnej horkej čokolády . Ja som použil 60%-tnú z LIDLA - AMAZONAS
- 125 ml smotana na šľahanie
Inštrukcie
-
Piškóta:
-
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a zabalíme ho do potravinovej fólie. Necháme v chladničke odpočinúť 30 minút. Následne rozvaľkáme na hrúbku asi 4 mm.
-
Cesto sa dosť lepí, tak buď pomúčime, alebo vaľkáme medzi dvomi vrstvami potravinovej fólie.
-
Natočíme na valček a vložíme do maslom vytretej cheesecake-ovej formy. Predtým, ako vložíme do rúry, je dobré cesto niečim zaťažiť.
-
Môžeme použiť fazuľu, ktorú vysypeme na cesto (samozrejme na papier na pečenie). Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
-
Potom vyberieme z rúry, odstránime papier s fazuľou a pečieme ešte 8 minút. Necháme vychladnúť (aspoň hodinu).
-
Karamelová vrstva (Tu dávajte pozor)
-
Najlepšie je použiť hrniec z kvalitnej ocele so sendvičovým dnom - ideme robiť predsa karamel.
-
Do tohoto hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor a dáme variť.
-
Cukor sa nám za chvílu rozpustí a potom, ako začne vrieť odporúčam trošku miešať.
-
Nemusíte neustále, môžete si na pol minutky oddýchnuť, pol minútky miešať... Za cca 6-7 minút sa odparí dostatočné množstvo vody a roztopený cukor dostane orieškovú farbu.
-
Odstavte ho z plameňa a po malom množtve za neustáleho miešania pridávajte smotanu. Nesmiete ju pridať naraz, lebo karamel okamžite stvrdne na kameň. Po smotane pridajte maslo - tiež miešame.
-
Pomaličky varíme, aby sa nám teplota dostala až na 115 stupňov - táto teplota je mimoriadne dôležitá. Pridáme oriešky a vylejeme obsah na korpus. Teraz musí chladnúť aspoň 4-5 hodín a najlepšie je poslednú hodinku v chladničke.
-
Čokoláda:
-
Čokoládu roztopíme nad parou a primiešame zvyšnú smotanu. Kúpili sme si predsa 250mililitrovú a polovička už išla do karamelu. Druhá ide do čokolády. Keď sa čokoláda so smotanou spojí, vylejeme na vychladený karamel a necháme znova zachladiť.
Poznámky k receptu
UPOZORNENIE 1: Ak necháte karamel príliš stmavnúť (do tmava - až čierna), tak bude tvrdý a bude lámať zuby a plomby. UPOZORNENIE 2: Pomer čokolády a smotany záleží od obsahu čokoládového masla v samotnej čokoláde a pri 60%-tnej čokoláde je to 2:1 (čoko:smotana) Ak použijete čokoládu s nižším percentom kakaa, zrejme bude stačiť menej smotany, inak sa môže stať, že čokoládová vrstva sa bude roztekať. Tieto čísla, čo som uviedol, sú ideálne.